Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40

Πέθανε στις 30 Ιούνη 1998 στο Βόλο, όπου και κηδεύτηκε, η αγωνίστρια ΡΩΞΑΝΗ ΚΥΡΙΤΣΗ (το γένος Κοτοπούλου). Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Μαυρίλο Φθιώτιδας από γονείς φτωχούς αγρότες. Μπήκε νωρίς στη βιοπάλη. Παντρεύτηκε στο χωριό Θραψίμι με τον Ηλία Καραγιάννη και απόχτησε ένα γιο. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Εχασε, όμως, τον άντρα της που ήταν ΕΛΑΣίτης και σκοτώθηκε.

Σε συνέχεια, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Το φθινόπωρο του 1949, μετά την ήττα, πήγε στη ΛΔ Ουγγαρίας. Το 1951 παντρεύτηκε τον αγωνιστή Χρήστο Κυρίτση. και απόχτησε δυο παιδιά. Δούλεψε σε διάφορες δουλιές. Εζησε πολλά χρόνια στο χωριό Μπελογιάννη.

Επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Βόλο. Πριν από ένα χρόνο, στις 13 Αυγούστου 1997, έχασε τον άντρα της. Η ίδια προσβλήθηκε από την επάρατη αρρώστια, που την οδήγησε στο θάνατο.

Ηταν ένας άνθρωπος ανεκτίμητος και μια αγωνίστρια με απέραντη καλοσύνη και αισιοδοξία.

Οσοι τη γνώρισαν, δε θα την ξεχάσουν ποτέ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της Θανάσης, Ηλέκτρα και Κώστας, προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Στις 2 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο φίλος ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Μας είναι αδύνατο να τον χρεώσουμε απόντα. Η παρουσία του είναι ορατή παντού, αφού για 55 χρόνια άφησε έργο και παράδειγμα στο κόμμα του, το ΚΚΕ, στους αντιστασιακούς, στους ΕΒΕ, στην παιδεία, στη συνοικία. Παρά την κλονισμένη υγεία του, το τελευταίο διάστημα, ήταν παρών στους τραυματίες αντιστασιακούς. Το παράδειγμά του, να δίνεις ως την τελευταία μέρα της ζωής σου τα πάντα στον αγώνα, μας συντροφεύει και μας προτρέπει καθημερινά.

Ναι, σύντροφε και αγαπημένε μας Ντίνο είναι η αλήθεια και δεν είναι υπόσχεση ενός γραπτού λόγου.

Στην αιώνια μνήμη σου, προσφέρουμε στο κόμμα μας, όπως έλεγε, το ΚΚΕ, 20.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων του παρουσίας και δράσης.

Γιώργος και Ξένη

  • Με όλο το σεβασμό στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή Ντίνου Καπέλλα,προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που το υπηρέτησε πιστά, χωρίς καμία ταλάντευση για 55 χρόνια.

Αιώνια η μνήμη σου

Ιππόλυτος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ