Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 22 Ιούνη 1998 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ.

Στη μνήμη του, η σύντροφος της ζωής του Σοφία προσφέρει στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 5.000 δρχ.

* * *

Στις 16 Ιούλη κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 64 χρόνων η λατρευτή μας ΦΑΝΗ ΛΙΟΛΙΟΥ.Γεννήθηκε το 1933 στη Δολίχη Ελασσόνας, σε οικογένεια που έδωσε πολλά στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Από μικρή γνώρισε πολλές δυσκολίες. Στην Κατοχή Γερμανοί και Χίτες έκαψαν δυο φορές το σπίτι της. Ο πατέρας και ο αδελφός της στον Εμφύλιο, ήταν μαχητές του ΔΣΕ. Γι' αυτό τρομοκράτες της περιοχής δολοφόνησαν τη μάνα της σε ομαδική δολοφονία στο χωριό.

Πιστή, ως το τέλος της ζωής της, στα ιδανικά του ΚΚΕ, όλη η περιοχή θα θυμάται την τόλμη της, που ψήφισε ανοιχτά, μπροστά στους στρατοκράτες της χούντας, "όχι στο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου".

Στη μνήμη της και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Θα τη θυμούμαστε πάντα.

Ο άντρας της Βασίλης

Τα παιδιά της Μήτσος και Πάρης

Τα εγγόνια και οι νύφες της

* * *

Στις 6 Ιούλη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ Βαρσάμη - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ.Γεννήθηκε το 1952 στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Τελείωσε το Δημοτικό, φοίτησε σε επαγγελματική Σχολή Ραπτικής και δούλεψε σε διάφορες επιχειρήσεις. Ηταν πάντα υπόδειγμα καλής εργάτριας και, για τις καλές επιδόσεις της, της απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Το 1978 επαναπατρίστηκε, εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στη Θεσσαλονίκη και δούλευε σε διάφορες βιοτεχνίες. Τ0 1985 παντρεύτηκε τον Κυριάκο Δημητριάδη και είχε μία κόρη. Ηταν υπόδειγμα συζύγου και μητέρας. Βαριά ανίατη αρρώστια την οδήγησε πρόωρα στο θάνατο. Οσοι τη γνώρισαν, θα τη θυμούνται για πάντα.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Κυριάκος, οι γονείς της Απόστολος και Περιστέρα Βαρσάμη, η κόρη της Δήμητρα και ο αδελφός της Δημήτρης πρόσφεραν 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κάτω Τούμπας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 22 Ιούλη 1947 δολοφονήθηκε για τις προοδευτικές ιδέες και τη δράση του στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς από τμήμα στρατού και ΜΑΥδες ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΚΚΑΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Κλεονίκη και ο γαμπρός του Αστέρης Πράπας πρόσφεραν στη ΝΕ Λάρισας 5.000 δρχ.

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΒΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1921 στις Νέες Καρυές Λάρισας. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης και ως υπεύθυνος ομάδας πολέμησε τους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια από Εκτακτο Στρατοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1964. Η χούντα των συνταγματαρχών τον ξανάπιασε και πέρασε καινούριες ταλαιπωρίες.

Πέθανε στις 6 Ιούλη 1980.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αννα και οι κόρες του Αγγελική και Αλεξάνδρα πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

* * *

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΒΟΥΛΑ Μπαζίκου - ΓΑΛΥΦΑ, στέλεχος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 18 Ιούνη 1998, από την Παλαιά Κοκκινιά, έδωσε τα πάντα στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Το 1948 πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερη το 1961 και συνέχισε τον αγώνα της για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Πιάστηκε και πάλι από τη χούντα και εξορίστηκε στα Γιούρα, όπου κρατήθηκε ως το 1970 και ρίχτηκε στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στον Πειραιά.

Η Βούλα Γαλύφα ως το τέλος της ζωής της έμεινε ακλόνητη σε όλες τις δύσκολες στιγμές του κινήματος, δε λύγισε, δεν απογοητεύτηκε ούτε στιγμή.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στην τελευταία κατοικία της, τα μέλη του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος, πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη της συντρόφισσάς μας και φίλης Βούλας Μπαζίγου - Γαλύφα και αντί για λουλούδια στον τάφο της, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 35.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Α. Κ. Α. Ζ.

* * *

Στις 31 Μάη 1998 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ, από τον Ευαγγελισμό Ελασσόνας. Για την αντιστασιακή δράση του, διώχτηκε από τους ΜΑΥδες και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στα Χάσια, στη Ρούμελη και στο Γράμμο - Βίτσι.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επαναπατρίστηκε το 1965 και έσμιξε με την οικογένειά του.

Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Κατερίνα και ο γιος του Ζήσης πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Συμπληρώνονται 6 μήνες από τον ξαφνικό θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΙΔΕΡΗ Κ. ΚΟΥΒΔΟΥ,μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του. Γεννήθηκε το 1915 στις Ράχες Ικαρίας.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Ραχών, της οποίας ήταν μέλος, προσφέρουν 22.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Η ΡΙΤΑ Γ. ΚΑΛΕΣΗ έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου και επαναπατρίστηκε. Πέθανε πρόσφατα και θάφτηκε στο χωριό Γερακάρι Αγιάς Λάρισας.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Τα αδέρφια της και τα παιδιά της Φώνη και Νίκος Παπαδημητρίου

* * *

Η ΑΝΝΑ ΓΕΡΑΛΗ γεννήθηκε από γονείς αγρότες στο χωριό Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στα 18 χρόνια της. Στην Κατοχή ήταν αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Μαχήτρια του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου δημιούργησε οικογένεια και συνέχισε τον αγώνα της για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και ζούσε στο Κερατσίνι του Πειραιά ως το θάνατό της, που επήλθε έπειτα από μακρόχρονη ταλαιπωρία με την υγεία της.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας Αννας, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Τριανδρίας, για το ΚΚΕ, το κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής της.

Τα αδέρφια της Δημήτρης και Θεοδώρα Πουρουτίδου

* * *

Προς τιμήν των 80 χρόνων του ηρωικού ΚΚΕ και στη μνήμη των γονιών μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,που πορεύτηκαν στους αγώνες του ΚΚΕ από το 1928 ως το τέλος της ζωής τους και για τις προοδευτικές ιδέες τους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Καθώς και στη μνήμη των αδελφών μας ΗΛΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΑΣίτη και αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος το 1949 κυκλώθηκε από αντιπάλους του και για να μην παραδοθεί αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΑΣίτη και αξιωματικού του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη μάχη της Αγιάς το Σεπτέμβρη του 1948 και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, επίσης ΕΛΑΣίτη που σκοτώθηκε τον Γενάρη του 1944 στην περιοχή της Αρτας, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αμαλιάπολης Μαγνησίας.

Μήτσος και Φωφώ Κοντογιάννη

* * *

Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΣΩΤΗΡΗΣ Γερ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Πάντα τον θυμούμαστε με πολλή αγάπη η σύζυγός του Ελβίρα, τα παιδιά του Ροζαλία και Γιώργος Βλαχάκης, τα εγγόνια του, τα αδέρφια του και τα ανίψια του.

Στη μνήμη του προσφέρω 30.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Ελβίρα

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ,προσφέρουμε 25.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παρασκευής".

Η γυναίκα του Ανθούλα Ζαφειρούλη

Τα παιδιά του Αποστόλης, Γιάννης, Βαγγέλης

* * *

Τον παπά - ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ τον δολοφόνησαν παρακρατικοί τρομοκράτες το 1946 στο χωριό του Ψάρι Τριφυλλίας μπροστά σε αστυνομικούς. Την προηγούμενη μέρα, είχαν συλλάβει στην Καλαμάτα τον γιο του Ναπολέοντα, καπετάνιο του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του, η κόρη του Κατερίνα Παπαλεξοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ για τα 80χρονα 10.000 δρχ.

* * *

Ο ΕΚΤΟΡΑΣ ΣΙΚΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1922 στο Σταυρό Ιθάκης και εκεί έζησε όλη του τη ζωή. Εφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1943 πήρε μέρος στην ίδρυση της ΕΠΟΝ Ιθάκης και ανέλαβε γραμματέας Βόρειας Ιθάκης. Εργάστηκε στη θέση αυτή και στην Επιμελητεία του Αντάρτη ως την Απελευθέρωση.

Μετά τη μεταπολίτευση, εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρού Ιθάκης για δύο τετραετίες και πρόσφερε πάρα πολλά στο χωριό του.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στη ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Η ΚΟ Ιθάκης 20.000 δρχ., το Παράρτημα Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ., ο Βασ. Μαυτοκέφαλος και ο Πάνος Μουζάκης από 5.000 δρχ. και σύντροφοί του 10.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 19 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, συνδικαλιστή και οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αικατερίνη Ρηγοπούλου προσφέρει 15.000 δρχ. στον "902" και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες".

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,που έφυγε από τη ζωή στις 13 Μάη 1998, τα μέλη του Παραρτήματος Αρτέμιδας της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο.

* * *

Τα μέλη του Παραρτήματος Αρτέμιδας της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν για το περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης 5.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΜΗΤΡΟΥ,που πέθανε την 1η Μάη 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ