Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ

Ασχημη η πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Στο "διάδρομο" του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες περίμενε χθες όλο το πρωί ο Γ. Παπαντωνίου, αφού τα ένδεκα κράτη - μέλη που προκρίθηκαν για την ΟΝΕ θα συνεδριάζουν στο εξής ξεχωριστά και πρώτα ως ΕΚΟΦΙΝ - 11. Και αφού οι ένδεκα θα αποφασίζουν ξεχωριστά για τα υπόλοιπα, μετά, όπως έγινε και χθες, θα συνεδριάζουν ως "παλιό" ΕΚΟΦΙΝ και για τα (... ) "διάφορα". Ετσι ενώ το βασικό θέμα, η άσχημη πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ - 11 με σχετική εισήγηση της Κομισιόν και παρουσία του προέδρου της "Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας"(ΕΚΤ) Β. Ντόιζεμπεργκ, στο "άλλο" ΕΚΟΦΙΝ, όπου συμμετείχε και ο Γ. Παπαντωνίου, συζητήθηκαν κάτι "υπόλοιπα" όπως τα (... ) προσεχή μέτρα που"θα" πρέπει να ληφθούν για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το σχήμα χαρτονομισμάτων του ΕΥΡΩ και, άλλα, παρόμοια θέματα.

Για πρώτη φορά, ο Γ. Παπαντωνίου, διαμήνυσε στους δημοσιογράφους ότι "δεν έχει τίποτα να πει" και έτσι δεν έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αντίθετα στο ΕΚΟΦΙΝ - 11 έγινε μια πάρα πολύ έντονη συζήτηση, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν για τους ένδεκα, το συνολικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου 1998 έχει ξεφύγει τόσο από τις αρχικές προβλέψεις, που σχεδόν καλύπτει το προβλεπόμενο έλλειμμα για όλο το τρέχον έτος. Δηλώσεις ανησυχίας έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ο οποίος εξέφρασε τη"δυσαρέσκειά" του προς τους ένδεκα για το γεγονός των αυξημένων ελλειμμάτων"παρά" την "ευνοϊκή" οικονομική συγκυρία, και, όπως (... ) προβλέπεται για όλη την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, για τη "συντηρητική εξέλιξη στο μέτωπο των μισθών".

Η Ελλάδα χάνει από την Κοινότητα

Παρ' όλο που ο Γ. Παπαντωνίου περίμενε υπομονετικά στο "διάδρομο" πότε θα τελειώσει η συνεδρίαση των "μεγάλων αφεντικών", τα επίσημα εμπορικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν (Eurostat) δε δικαιολογούν τόση (... ) υποτέλεια. Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως αυτό δεν οφείλεται στο εμπόριο με "τρίτες χώρες" που πάει καλά, αλλά στις αρνητικές εμπορικές δοσοληψίες που έχει με τους "εταίρους" της. Συγκεκριμένα το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας ανέρχεται σε μείον 12,7 δισ. ECU και είναι το υψηλότερο μετά την Αγγλία για το 1997. Τον προηγούμενο χρόνο, το 1996, ανερχόταν σε μείον 12,4 δισ. ECU. Οι συνολικές εξαγωγές (προς Κοινότητα και "τρίτες" χώρες) ανέρχονται σε 9,9 δισ. ECU για το 1997 και οι εισαγωγές σε 22,6 δισ. ECU.

Αλλά ενώ από το εμπόριο με "τρίτες" χώρες η Ελλάδα ωφελείται, από αυτό με τους, εταίρους ζημιώνεται όλο και πιο πολύ.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κοινότητα το 1997 σημείωσανμείωση της τάξης του μείον 2,3% σε σχέση με το 1996, ενώ με τις "τρίτες" χώρες αύξηση κατά συν 26,5%. Ανάλογα και με τις εισαγωγές όπου παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση (συν 8,4%) σε σχέση με τους "εταίρους" και τεράστια μείωση σε σχέση με τις "τρίτες" χώρες από το 33,6% του 1996 σε 2,9% το 1997.

Μια εντυπωσιακή μεταβολή μέσα σ' ένα μόλις χρόνο. Αντίθετα, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήλθε από 43,6 δισ. ECU το 1996 σε 50,3 δισ. ECU το 1997.

Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των Ευρωπαίων παραμένουν οι ΗΠΑ. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 22,3 δισ. ECU εξαγωγές των Ευρωπαίων προς αυτήν, και 11,8 δισ. ECU εισαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ