Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ
Επιδιώκουν αναδιανομή της φτώχειας

- Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε ένα προσχέδιο διατάξεων για την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του προσχεδίου;

- Οπως ξέρετε, ξεκινάνε με την ενοποίηση των τριών Ταμείων που θα είναι "πιλότος" και για τις ενοποιήσεις και άλλων ομάδων Ταμείων. Μας έδωσαν το προσχέδιο να το μελετήσουμε και μέσα σε 10 μέρες να δώσουμε γραπτά τις προτάσεις μας. Από τις δηλώσεις του υπουργού και την πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Είναι το ζήτημα της αιρετής διοίκησης του νέου Ταμείου, που η κυβέρνηση τη δέχεται για ένα μεταβατικό στάδιο. Πιστεύουμε πως η διοίκηση του νέου Ταμείου πρέπει να είναι αιρετή, αντιπροσωπευτική απ' όλα τα Ταμεία και με κύριο κορμό τη διοίκηση του ΤΕΒΕ που πρόσφατα έχει εκλεγεί και που άλλωστε το ΤΕΒΕ αντιπροσωπεύει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους με τις οικογένειές τους. Επίσης, είναι το θέμα της κρατικής επιχορήγησης, που αναφέρεται ότι θα συνεχιστεί ως έχει. Ανησυχούμε, αφού στο ΤΕΒΕ η επιχορήγηση έχει "παγώσει" τρία χρόνια και φέτος μειώθηκε και κατά 3,5 δισ. δρχ. Το κράτος χρωστά στο ΤΕΒΕ από το "πάγωμα" της επιχορήγησης και απ' το ΕΚΑΣ του '96, 41 δισ. δρχ. Σοβαρό θέμα είναι και το ότι το ΤΣΑ έχει έλλειμμα σήμερα 22,5 δισ. δρχ. και η κυβέρνηση λέει πως θα το καλύψει μέσω ΛΑΦΚΑ (λογαριασμός αλληλεγγύης κοινωνικής ασφάλισης) σε διάστημα 4 χρόνων, όμως δεν αναφέρει τίποτα για το πώς θα εξυγιανθεί. Εδώ δεν έχουμε ουσιαστική απάντηση απ' την κυβέρνηση, χρειάζεται αναλογιστική μελέτη, κρατική επιχορήγηση κ.ά.

- Εχετε επιφυλάξεις σε βασικά θέματα του προσχεδίου. Ποιοι πιστεύεται είναι οι στόχοι της κυβέρνησης;

- Βλέπουμε μέσω της ενοποίησης να οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς πλήρους ανταποδοτικότητας. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε δραματικές περικοπές των κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες και εμείς οι συνταξιούχοι το βιώνουμε αυτό έντονα. Πιστεύουμε πως με την ενοποίηση θα χτυπηθεί ο θεσμός των κατώτερων συντάξεων, κάτι που υπαγορεύεται και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, αλλά και τις προτάσεις Σπράου, Τήνιου κλπ. Αυτό επιβεβαιώνεται και απ' το προσχέδιο που θέτει ως βάση τις κατώτερες συντάξεις του ΤΕΒΕ και όχι του ΤΑΕ που είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Επιδιώκουν αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους και φυσικά να μειωθεί ακόμα παραπέρα ή να καταργηθεί πλήρως η κρατική επιχορήγηση που είναι συνταγματική υποχρέωση και το "οξυγόνο" για τα Ταμεία.

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτετε για μια υγιή ενοποίηση;

- Θα συνεργαστούμε και με τη ΓΣΕΒΕΕ και με τη διοίκηση του ΤΕΒΕ για να έχουμε ενιαία εμφάνιση θέσεων που θα τις δώσουμε γραπτά στην κυβέρνηση. Για μας βασική προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση συντάξεων και παροχών. Πάγιο αίτημα οι κατώτερες συντάξεις να είναι στο 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αιρετή διοίκηση στο νέο Ταμείο. Επίσης, εξυγίανση του ΤΣΑ. Θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση των θέσεών μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντισυνταξιουχική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 16 του Ιούλη και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 23 του Ιούλη.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσεκούρι» στις συντάξεις του ΤΕΒΕ (2006-10-04 00:00:00.0)
Χαριστική βολή στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (2001-11-07 00:00:00.0)
Σφίγγει η θηλιά της κυβέρνησης (2001-09-30 00:00:00.0)
Συρραφή, αντί ενοποίησης (1998-11-22 00:00:00.0)
Τα πρώτα πυρά από τους αυτοαπασχολούμενους (1998-07-08 00:00:00.0)
Ψήφο για αγωνιστική διοίκηση στο ΤΕΒΕ (1998-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ