Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αγριες νύχτες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το "πριν", αυτό που όλοι εξόρκιζαν "μετά" την ειρηνευτική συμφωνία, είναι και πάλι εδώ...

...χωρίς τα σημάδια εκτόνωσης, τα οποία κυρίως υπονοούνται και ακόμα δεν έχουν το θάρρος να εκστομιστούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, με αποτέλεσμα τραγικό για την ειρηνευτική διαδικασία. Μία βδομάδα συμπληρώνεται από τις ταραχές και ομολογουμένως το ξημέρωμα της χτεσινής μέρας βρήκε ακόμα περισσότερο λαβωμένο το Ολστερ. Τα οδοφράγματα ενισχύονται θυμίζοντας πεδία μάχης και οι αρχικοί λιγοστοί προτεστάντες έχουν γίνει περίπου 25.000, στην πλειονότητά τους μέλη του πολυάριθμου Τάγματος της Οράγγης. Απέναντί τους τα οδοφράγματα της Αστυνομίας κοντά στην καθολική εκκλησία Ντάμκρι στην αρχή της οδού Γκάρβαγκι στο Πόρταντάουν,που του εμποδίζουν τη διέλευση και εκείνοι ωρυόμενοι εμμένουν και δηλώνουν παντοιοτρόπως ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν τους δοθεί η άδεια να παρελάσουν από την Γκάρβαγκι.Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και τα οδοφράγματα των αστυνομικών δυνάμεων και οι ισχυρές δυνάμεις να απαντήσουν με σφαίρες από καουτσούκ. Ταυτόχρονα η Αστυνομία άναψε δεκάδες προβολείς και ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το χώρο των συμπλοκών, ενώ οι σκηνές - που θα τις ζήλευε και ο Ιονέσκο - που εκτυλίχτηκαν δε θύμισαν σε τίποτα τις προηγούμενες μέρες που η ειρήνη είχε χτυπήσει δειλά την πόρτα. Οι διαδηλωτές, καίγοντας σημαίες της Ιρλανδίας, ανάβοντας φωτιές και ρίχνοντας πυροτεχνήματα, έκαναν την πηχτή βόρεια νύχτα, μέρα. Την ίδια στιγμή απειλές εκτοξεύονταν: "Μπορούμε αν θέλουμε να παραλύσουμε τη χώρα σε λίγες ώρες", δήλωνε στο ΒΒC ο Ντέιβιντ ΜακΝάρι,ανώτατο στέλεχος του Τάγματος της Οράγγης.

Από την πρώτη μέρα των ταραχών, που αφορμή στάθηκε η απαγόρευση από την Αστυνομία της ετήσιας - από το 1807 - παρέλασης - πορείας των προτεσταντών για τη νίκη τους επί των καθολικών το 17ο αιώνα (!), έχουν γίνει 550 επιθέσεις μεταξύ αυτών και βομβιστικές σε αστυνομικά και στρατιωτικά όργανα τήρησης της τάξης, 15 ένοπλες επιθέσεις κατά ατόμων, 103 επιθέσεις σε σπίτια και οικογένειες καθολικών, ενώ έχουν παραδοθεί στις φλόγες 367 αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, οι προτεστάντες ισχυρίζονται ότι ήδη έχουν υπάρξει 25 τραυματίες από τις σφαίρες που χρησιμοποιεί η Αστυνομία ενώ ο εκπρόσωπος του Τάγματος της Οράγγης προέβλεψε ότι η "Ματωμένη Κυριακή" του 1972 - με τους 13 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες καθολικούς - θα επαναληφθεί, αλλά αυτή τη φορά τα θύματα θα είναι προτεστάντες.

Πολιτικές κινήσεις

Ενώ αυτά γίνονται στους δρόμους του Πόρταντάουν αλλά και άλλων πόλεων, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν επιδοθεί σε "κούρσα" εκτόνωσης της έντασης. Πρώτα και κύρια ο Ντέιβιντ Τριμπλ,εξέχον στέλεχος του Τάγματος της Οράγγης, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος των προτεσταντών, του "Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ" - UUP και πρωθυπουργός της βρετανικής αυτής επαρχίας. Ο Τριμπλ μαζί με τους υπολοίπους ηγέτες της νεοσύστατης Βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης προσπάθησαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους για ένα πιθανό συμβιβασμό της κατάστασης και από τις δύο πλευρές, ενώ οι προσωπικές εκκλήσεις προς τους "συντρόφους" τους έχουν πέσει προς το παρόν στο κενό, οι οποίοι εμμένουν ότι δεν αποκλείουν μία "φονική" αντιπαράθεση με την Αστυνομία και το στρατό.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,μετά την άκαρπη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης προχτές στην Ντάουνινγκ Στριτ, επανέλαβε χτες τις προσπάθειες επίλυσης της εξαήμερης διένεξης για την αμφισβητούμενη πορεία των προτεσταντών, που έφερε στα πρόθυρα του χάους τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο προσωπάρχης του Τ. Μπλερ έστειλε επιστολές στο Τάγμα της Οράγγης και στην ένωση των καθολικών κατοίκων Λεωφόρου Γκάρβαγκι, που αντιτάσσεται στην πραγματοποίηση της παρέλασης και τους ζητεί να διορίσει η κάθε πλευρά, μέχρι το βράδυ, τέσσερις αντιπροσώπους της που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Αν και οι δυο πλευρές αποδεχτούν την πρόταση, δε θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο αλλά θα κάνουν διαπραγματεύσεις μέσω δυο τρίτων προσώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης (2001-07-08 00:00:00.0)
Πολεμικός πυρετός (2001-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-07-14 00:00:00.0)
Σημάδια εκτόνωσης; (1998-07-10 00:00:00.0)
"Αφθονη καύσιμη ύλη" (1998-07-08 00:00:00.0)
Αγωνία... (1998-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ