Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απειλές εκτοξεύει ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ανοιχτή απειλή προς την αντιπολίτευση απηύθυνε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας χτες στο Κρεμλίνο στη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής παρουσίασης στον αρχηγό του κράτους της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και της απονομής νέων βαθμών και διορισμών. Χωρίς περιστροφές κάλεσε τους παρόντες αξιωματικούς να πατάξουν "οποιαδήποτε εξτρεμιστικά σχέδια κατάληψης της εξουσίας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι δομές της εξουσίας, οι υπουργοί συνεργάζονται και δεν υπάρχουν τώρα διαφωνίες μεταξύ τους, όπως συνέβαινε πριν. "Εχουμε αρκετή δύναμη για να ανατρέψουμε οποιαδήποτε σχέδια εξτρεμιστών για την κατάληψη της εξουσίας", τόνισε ο Γιέλτσιν και πρόσθεσε ότι "η Ρωσία δε χρειάζεται ισχυρή πυγμή, αλλά ισχυρή εξουσία".

Απευθυνόμενος στους παρόντες ανώτατους αξιωματικούς, ο Γιέλτσιν τους αποκάλεσε "αγαπητούς συντρόφους" και είπε την κύρια φράση: "Σας θεωρώ σίγουρο στήριγμα του Προέδρου". Είναι σαφές ότι σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, αδιάκοπης πολιτικής θύελλας και αυξανόμενης στη χώρα κοινωνικής διαμαρτυρίας, ο Γιέλτσιν θέλει να εξασφαλίσει στο πρόσωπό τους τα "νώτα" του.

Συνέδριο των ανθρακωρύχων

Αργά το βράδυ στις 9 Ιούλη έληξε στη Μόσχα το έκτακτο Συνέδριο του Συνδικάτου Ανθρακωρύχων της Ρωσίας (ΣΑΡ). Ενα από τα κύρια θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν η εκλογή προέδρου του ΣΑΡ. Δυο ήταν οι υποψήφιοι: ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΑΡ Ιβάν Μοχνατσούκ και ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρακωρύχων περιοχής Ροστόβ, Βλαντίμιρ Κατέλνικοφ. Ο Μοχνατσούκ, γνωστός στο χώρο των ανθρακωρύχων για τη ριζοσπαστική του στάση και τις αποφασιστικές ενέργειές του, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΑΡ. Ο αντίπαλός του, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλοκυβερνητικές απόψεις του και τη συμβιβαστική του στάση, καταψηφίστηκε.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει να γίνουν τροποποιήσεις στο Καταστατικό και το ΣΑΡ να μετασχηματιστεί σε πολιτική δομή και να ξεκινήσει τον αγώνα για την εξουσία. Στην ουσία αυτό το πνεύμα επικράτησε στην πλειοψηφία των αντιπροσώπων, ο οποίοι ζήτησαν το πέρασμα από την οικονομική στην πολιτική πάλη. Το Συνέδριο των ανθρακωρύχων ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους ανθρακωρύχους, που πραγματοποιούν πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) με 97 ψήφους υπέρ και 4 κατά ψήφισε κατ' αρχήν υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Η νομοθεσία προβλέπει πως το πρόγραμμα αυτό πρέπει να υιοθετηθεί πρώτα από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), η οποία θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 15 και 16 Ιούλη. Η Δούμα έχει ήδη απορρίψει μερικά προτεινόμενα φορολογικά μέτρα. Η Ρωσία ζητάει 10 - 15 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πηγές για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ