Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κορυφώνονται οι "διπλωματικές προσπάθειες"

ΤΖΟΥΝΙΚ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η πίεση της "Διεθνούς Κοινότητας", ώστε να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση στη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις, σερβικών δυνάμεων και Κοσσοβάρων Αλβανών του "Απελευθερωτικού Στρατού", επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, κορυφώθηκε χτες, μετά την "επιτυχή" ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας διπλωματών/ παρατηρητών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τζον Φρίλι, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας, "θα πρέπει" να αποσταλούν περισσότεροι παρατηρητές, οι οποίοι θα καθορίσουν τις περιοχές "υψηλού κινδύνου" στη σερβική επαρχία. Ο ίδιος είπε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας (Πέμπτη - Παρασκευή) "δεν υπήρξαν επεισόδια".

Στο μεταξύ στη Βιέννη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας συμφώνησε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία του να επισκεφθεί τη χώρα, για περίπου 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου.

Το Βελιγράδι αρνούνταν να αποδεχτεί "μεσολάβηση" του ΟΑΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η συμμετοχή του ως πλήρους μέλους στον 54μελή Οργανισμό. Οπως σχολίαζαν αναλυτές, αν και η κίνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί την επίσκεψη στο πλαίσιο των "ειρηνευτικών προσπαθειών" απέχει από την αποδοχή της "διαμεσολάβησης", εντούτοις αποτελεί "θετικό βήμα" που χαιρετίστηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε μια παράλληλη κίνηση, οι ΗΠΑ όρισαν μια διπλωματική ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να "επαναφέρει σε τροχιά" το διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου, με στόχο τη χορήγηση αυτονομίας στην επαρχία.

Της προσπάθειας θα ηγηθεί ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ, έχοντας από χτες τις "ευλογίες" ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρωσίας. Αξιωματούχοι από τις έξι χώρες της "Ομάδας Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν στην εκκίνηση της αποστολής στη Βόννη την Τετάρτη. Ο Χιλ δεν έχει κάποιο "τελικό πλάνο", έλεγε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανώνυμα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος χθες, αλλά θα κινηθεί βάσει όσων ίσχυαν στη διάρκεια του καθεστώτος "αυτονομίας", που ίσχυε στην προ του 1989 περίοδο.

Γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δύσης εντάσσεται και η κίνηση των Γαλλίας και Βρετανίας να συντάξουν σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσσοβο. Κατά έναν εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, το σχέδιο απόφασης θα καταδεικνύει "σαφώς" ότι "οφείλεται" να ληφθούν πρόσφατα μέτρα, με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης σε περίπτωση που οι Σέρβοι και οι Κοσσοβάροι Αλβανοί δε λάβουν μέτρα προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας.

Το γαλλικό υπ. Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το υπό διαμόρφωση σχέδιο απόφασης θα "υπενθυμίζει" στις δύο πλευρές τις "υποχρεώσεις" τους και θα "επισημοποιεί" τα αποτελέσματα της συνόδου της "Ομάδας Επαφής" στη Βόννη. Θα καλεί επίσης τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επαναλάβει το ταχύτερο το διάλογο με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς και να επιτρέψει απεριόριστη πρόσβαση στους διεθνείς παρατηρητές.

Στη συνάντηση της Βόννης, η "Ομάδα Επαφής" είχε προειδοποιήσει τους ενόπλους του "Απελευθερωτικού Στρατού" και τους πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ότι θα αντιμετωπίσουν "κυρώσεις" αν δεν προχωρήσουν σε συνομιλίες ή τις υπονομεύσουν.

Επίσης στο στρατόπεδο των... "ειρηνοποιών", ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ μίλησε χθες από τηλεφώνου με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, για τη διαμορφούμενη κατάσταση.

Σε μια μάλλον περίεργη δήλωση, εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου "επέμεινε" ότι "δεν υπάρχει σχέση" της γερμανικής υποστήριξης προς τη Ρωσία, που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, με τις πιέσεις της Δύσης προς τη Μόσχα να "αποδεχτεί" την πολιτική της ως προς το Κόσσοβο (και να εγκρίνει την "επιλογή" στρατιωτικής επέμβασης)...

Συγκρούσεις επί συγκρούσεων...

Στα μέτωπα των συγκρούσεων, πληροφορίες του "Ρόιτερ" και του "Γαλλικού Πρακτορείου" ανέφεραν χτες ότι σφοδρό βομβαρδισμό δέχτηκε η πόλη Πετς (Δυτικό Κοσσυφοπέδιο) με αποτέλεσμα 200 ως 300 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Κρις Τζανόφσκι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαρακτήρισε "πολύ ανησυχητικές" τις πληροφορίες αυτές.

"Ομάδα προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, με τέσσερις τραυματίες και άλλη μια ομάδα 12 προσφύγων έχει χαθεί στα σύνορα στην πλευρά του Κοσσυφοπεδίου. Οι 14 πρόσφυγες (που κατόρθωσαν να περάσουν στη Βόρεια Αλβανία) είπαν ότι η πόλη Πετς δέχεται σφοδρότατο βομβαρδισμό. Αλλά μόνο μια μικρή ομάδα προσφύγων έχει κατορθώσει να διασχίσει τα σύνορα" είπε ο Τζανόφσκι.

Σερβικές πηγές ανακοίνωναν την ίδια ώρα πως δύο Αλβανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Γιουγκοσλάβους μεθοριακούς φρουρούς, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ντζακόβιτσα, στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας.

Υψώνει πάλι τους τόνους ο Ρουγκόβα

Στην "καθιερωμένη" του εβδομαδιαία συνέντευξη, ο πολιτικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, προσήψε χτες στην "Ομάδα Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία ότι "δεν υποστηρίζει" την ιδέα ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου και "είναι πολύ ανεκτική" έναντι του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σχολιάζοντας την έκκληση κατάπαυσης του πυρός, ο Ρουγκόβα είπε πως "περιμένουμε και απαιτούμε από την Ομάδα Επαφής, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις ενέργειές της, να υποστηρίξει τη διεκδίκησή μας για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο".

Και επανέλαβε, όπως συνηθίζει τελευταία, ότι "η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του".

Μίλησε ξανά για την προσήλωσή του σε μία "ειρηνική λύση" και ζήτησε "διεθνή προστασία" για το Κοσσυφοπέδιο, προτείνοντας προσωρινό καθεστώς "διεθνούς προτεκτοράτου".

Τουρκικές επικλήσεις "άμεσης επέμβασης"

Από την Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν κάλεσε για "άμεση" στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, μέσω του ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο, αφού "δε βρίσκεται διπλωματική λύση". "(...) Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας", είπε, μετά από συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Λουάν Χαϊνταράγκα. "Αν τα γεγονότα βγουν έξω από το Κόσσοβο, δε θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια", έχει δηλώσει σχετικά ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Ντεμιρέλ αναμένεται να επισκεφθεί την Αλβανία την ερχόμενη Τρίτη, 14 του Ιούλη.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία βλέπει την Αλβανία ως "φυσικό σύμμαχό" της λόγω της ύπαρξης μουσουλμανικής πλειοψηφίας στη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει οικονομική βοήθεια προς το στρατό της Αλβανίας, ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ