Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολεμική ανάφλεξη "βλέπουν" οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενοπλη σύρραξη με τους Παλαιστινίους ή με τους Σύριους "βλέπει" η Υπηρεσία Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, που ούτε σχολιάστηκαν, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν επισήμως. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, άλλα δημοσιεύματα, και η Υπηρεσία Πληροφοριών Εσωτερικού - Σιν Μπετ - υπέβαλε έκθεση στην ισραηλινή κυβέρνηση, στην οποία προειδοποιεί ότι Εβραίοι ακροδεξιοί σχεδιάζουν δολοφονία κυβερνητικών αξιωματούχων σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Ιδιαίτερα αυξημένη θεωρεί την πιθανότητα έναρξης πολέμου με τους Παλαιστινίους ή με τους Σύριους μέσα στο 1999 η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού, εστιάζοντας την προσοχή της στους μήνες μετά τον Μάη του επόμενου έτους, οπότε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην τελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία". Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, που αποσπάσματά της δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ προτού ανακηρύξει την παλαιστινιακή ανεξαρτησία θα προσπαθήσει να πετύχει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, ενώ παράλληλα θα έχει προετοιμαστεί πλήρως στρατιωτικά. Η απάντηση του Ισραήλ σε μια μονομερή ανακήρυξη θα είναι ανακατάληψη όλων των αυτόνομων εδαφών.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι έχει, ήδη, ιδρυθεί και εκπαιδευτεί στην Ευρώπη παλαιστινιακή αντιτρομοκρατική ομάδα, που ονομάζεται "Δύναμη 17", με στόχο την κατάληψη εβραϊκών οικισμών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αξιοποιήσει τα μέγιστα τις δυνάμεις της παλαιστινιακής Αστυνομίας, που, σήμερα, φτάνουν τις 36.000 άνδρες. Ανάλογες πληροφορίες εμπεριέχονται στην έκθεση και σχετικά με τη Συρία, η οποία εκτιμάται ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ξαφνικής επίθεσης, με στόχο την κατάληψη των Υψωμάτων του Γκολάν.

Μια δεύτερη έκθεση που είδε, χθες, το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του Σιν Μπετ, η οποία αναδημοσιεύεται, αποσπασματικά, στην εφημερίδα "Χααρέτζ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Σιν Μπετ προειδοποίησε την ισραηλινή ηγεσία ότι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες ετοιμάζουν δολοφονικό χτύπημα κατά κυβερνητικών αξιωματούχων σε περίπτωση που η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Μέχρι χτες το βράδυ, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε για τις δύο εκθέσεις, ενώ ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού Συμβουλίου Ντάνυ Ναβέχ, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει, καν, την ύπαρξή τους. Εντούτοις, αρνήθηκε να τις διαψεύσει κατηγορηματικά.Νέος κύκλος επαφών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται από χτες τόσο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα όσο και ο Ιορδανός ομόλογός του Τζαουάντ Ανανί. Οι δύο Αραβες αξιωματούχοι επρόκειτο να έχουν διαδοχικές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με θέμα, πάντα, την αποτελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία". Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ιορδανία, αν και είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, έχουν ψυχράνει τις σχέσεις τους με την ισραηλινή ηγεσία, εξαιτίας του τέλματος στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ