Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπόριο ελπίδων

Ξαφνικά, εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση Σημίτη θυμήθηκε ότι διαθέτει και "κοινωνικό πρόσωπο", καλύτερα προσωπείο, και αποφάσισε να το ξαναφορέσει. Ξεκίνησε, λοιπόν, μια ομοβροντία από εξαγγελίες, που συνοδεύονται από σχετικά νομοσχέδια, οι οποίες "τακτοποιούν" διάφορες χρόνιες "εκκρεμότητες", ενώ δε λείπουν και οι "χαριστικές" ρυθμίσεις.

Ετσι, το υπουργείο Εσωτερικών ανακάλυψε αιφνιδιαστικά ότι επιτέλους πρέπει να μονιμοποιηθούν οι περίπου 30.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τα θύματα της πολιτικής ομηρίας, που εφαρμόζουν αιώνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα οποία φροντίζουν να μην τα προσλαμβάνουν με αξιοκρατικές διαδικασίες και σε μόνιμες θέσεις, αλλά να τα εντάσσουν σε ένα "διαφορετικό" εργασιακό καθεστώς, παρόλο που κάνουν την ίδια δουλιά με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Τώρα, με τη μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση θεωρεί ως περίπου δεδομένη την ευγνωμοσύνη τους για το "καλό" που τους κάνει!

Φυσικά, η "φιλολαϊκή" επίθεση της κυβέρνησης απλώνεται σε πολλούς τομείς. Εχει έτοιμο και, μάλιστα, φροντίζει ...να προβάλλει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο, που αφορά 300.000 περίπου κατόχους καταπατημένων ακινήτων, από τους οποίους η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 300 δισ. δρχ.!

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο με ανάλογες ρυθμίσεις για τους καταπατητές των παραλιών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για ξεπούλημα νησίδων και βραχονησίδων, οι οποίες θα "ενοικιάζονται" για 99 χρόνια!

Από την "καμπάνια" δε θα μπορούσε να λείψει και το "φτηνό ΙΧ" και γι' αυτό ξαναφούντωσε το θέμα με την απόσυρση, παρόλο που δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέσα στο 1998. Ομως, αυτό που μετράει είναι το εμπόριο των ελπίδων.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη "διαρρέουν" ότι η "επιτυχία" της κυβερνητικής πολιτικής, το γδάρσιμο, δηλαδή, των λαϊκών στρωμάτων, θα της επιτρέψει να κάνει "κοινωνική πολιτική" και να βοηθήσει τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ο Γ. Παπαντωνίου υπονοούσε και αυτό, όταν κυμάτιζε ως σημαία το 1,5 τρισ. δρχ., που θα μπει στα ταμεία από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Φυσικά, πρόκειται για σκόπιμη παραπλάνηση των λαϊκών μαζών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική φιλολαϊκή πολιτική, απλούστατα, γιατί είναι δεμένη χειροπόδαρα από τους δείκτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, οι οποίοι επιβάλλουν την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης. Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα, μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ξεκαθαριζόταν ότι η πτώση του πληθωρισμού θα πέσει άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων, με τη μείωση των αποδοχών τους και την επόμενη χρονιά και, φυσικά, και τις επόμενες, αλλά και με την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών (παιδεία, υγεία, κλπ.).

Εχει, λοιπόν, κοντά ποδάρια η ψηφοθηρική εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι προσπαθεί εναγωνίως να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, ενόψει των κρίσιμων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να αποφύγει να πληρώσει ολόκληρο το τίμημα για όσα έκανε στο λαό τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θέλει οι καινούριες εικόνες με το φιλολαϊκό προσωπείο να σπρώξουν στο βάθος της μνήμης τη σκληρή επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα, τη βία, την τρομοκρατία, κ.ο.κ. Ματαιοπονούν. Στις εκλογές του Οκτώβρη, θα πληρώσει ακριβά, όπως και όσοι τη στήριξαν όλον αυτόν τον καιρό, ξεχνώντας την "ώρα της κρίσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ