Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη υπέρβαση στις κρατικές δαπάνες

Ο υφυπουργός Οικονομικών ομολόγησε χτες ότι στο πρώτο εξάμηνο του '98 οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες κατά 350 δισ.

Ξεπέρασαν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Το ομολόγησε χτες και δημόσια ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης.Ο υφυπουργός ανακοίνωσε, ότι ο ρυθμός αύξησης των συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 11,1%, έναντι 3,2% που είναι ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτα μεγέθη οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο υπέρβαση κατά 350 δισ. δρχ.

Η υπέρβαση που σημειώθηκε μέχρι στιγμής αποδίδεται τόσο στις επιπλέον δαπάνες για τόκους (κατά 117 δισ. δρχ.), όσο και στις πρωτογενείς δαπάνες (κατά 233 δισ. δρχ.). Ο υφυπουργός απέδωσε την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών στο ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν είχε ξεκινήσει η καταβολή των δαπανών από την εφαρμογή των νέων μισθολογίων στις διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Η εικόνα που διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους προδιαγράφει ουσιαστικά μία ανάλογη εξέλιξη και για το σύνολο του έτους, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που διατύπωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με τις οποίες ο προϋπολογισμός στο σκέλος των δαπανών θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ηδη, πάντως, έχει εκτιμηθεί ότι θα προκύψει για ολόκληρο το έτος υπέρβαση τουλάχιστον κατά 80 δισ. δρχ. στο σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού λόγω των επιπτώσεων από την υποτίμηση της δραχμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ