Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Και αφορολόγητα ομόλογα για ... μικροεπενδυτές

Αναζητώντας ρευστό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους και προσπαθώντας να επιμηκύνει την εξόφληση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση ομολόγων 3ετούς, 5ετούς και 10ετούς διάρκειας με μικρότερο επιτόκιο

Τρόπους και μεθόδους για την παράταση του χρόνου εξόφλησης του δημόσιου χρέους, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 40 τρισ. δραχμές (επίσημα, όπως το εμφανίζουν με την ένδειξη "χρέος της Γενικής Κυβέρνησης" φέτος εκτιμάται στα 38,6 τρισ. δραχμές), αναζητά η κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει να εκπληρώσει το στόχο του Μάαστριχτ για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτω από 3%. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι χτεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,για την έκδοση νέων ομολογιακών τίτλων του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία "Αποταμιευτικά Ομόλογα". Οι νέοι κρατικοί τίτλοι, που σχεδιάζεται να εκδοθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, θα είναι αφορολόγητοι και θα έχουν διάρκεια 3, 5 και 10 ετών. Τα επιτόκιά του, όμως, θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ομολογιακών τίτλων που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, οι τίτλοι αυτοί θα απευθύνονται στους μικροεπενδυτές (η διάθεσή τους στο κοινό θα γίνεται με δημόσια εγγραφή και όχι με τη διαδικασία των δημοπρασιών που ακολουθείται για τους υπόλοιπους τίτλους του δημοσίου), θα έχουν μικρές ονομαστικές αξίες και δε θα είναι διαπραγματεύσιμες στη δευτερογενή αγορά.Σημειωτέον ότι και οι συγκεκριμένες εκδόσεις εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών του δημοσίου, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται κατά μέσο όρο μηνιαίως στο ποσό των 800 δισ. δρχ. περίπου.

Στα πλαίσια αναζήτησης χρημάτων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους, από το υπουργείο Οικονομικών έχουν προγραμματιστεί:

  • Για τη Δευτέρα 20 Ιούλη 1998 δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 15ετούς διάρκειας (με άνοιγμα της αρχικής έκδοσης 20 Μάη 1998, σταθερού επιτοκίου 7,5% ετησίως) ποσού 250 δισ. δρχ. Η ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού θα είναι η Τετάρτη 22 Ιούλη 1998 και από τη μέρα αυτή θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Για τη Δευτέρα 27 Ιούλη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας για ποσό 180 δισ. δρχ.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο οι δημοπρασίες τίτλων του ελληνικού δημοσίου θα γίνονται κατά κανόνα κάθε Τρίτη,ενώ η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι 3 εργάσιμες μέρες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στα πλαίσια αυτά το πρόγραμμα των δημοπρασιών του δημοσίου για τον Αύγουστο είναι το εξής:

  • Τρίτη 4/8, έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας.
  • Τρίτη 11/8 ομόλογα 7ετούς διάρκειας.
  • Τρίτη 18/8 ομόλογα 3ετούς διάρκειας.
  • Τρίτη 25/8 ομόλογα 5ετούς διάρκειας.
  • Παρασκευή 28/8 έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ