Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτωπο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την αντιλαϊκή πολιτική

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πρέβεζα η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειες τους ιδιαίτερα για το λαό της περιοχής. Η Συνδιάσκεψη εξέτασε τη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος την περίοδο που πέρασε και τη δράση των κομμουνιστών, αλλά και την πείρα της δουλιάς για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και το συντονισμό των αγώνων. Σχετικά μ' αυτό και στην προοπτική της διεύρυνσης των συσπειρώσεων γύρω από τα προβλήματα της περιοχής, αναδείχτηκε η σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη και οι δυνατότητες που ξανοίγονται για την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών. Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα η ανάγκη να ανέβουν οι ρυθμοί δουλιάς των κομμουνιστών, ώστε μέσα από την ενίσχυση των ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ να εκφραστεί η γενικευμένη δυσαρέσκεια του λαού της περιοχής στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική.

Ασφαλώς, οι αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενόψει μάλιστα και της σχεδιαζόμενης επέμβασης στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, όπως και οι ύποπτες κινήσεις εθνικιστικών, αντιδραστικών κύκλων που καλλιεργούν διχαστικό κλίμα με το γειτονικό λαό της Αλβανίας, στο όνομα αλυτρωτικών βλέψεων, απασχόλησαν ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους στη Συνδιάσκεψη. Διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η πολιτική - στρατιωτική διείσδυση στην περιοχή με τη μορφή της οργάνωσης και του εξοπλισμού της αλβανικής αστυνομίας, την εκπαίδευση του στρατού της, κοινές περιπολίες Ελλήνων και Αλβανών στο Ιόνιο για την "πάταξη της εγκληματικότητας". Το οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών κυρίως, αυξάνεται σε όλη την περιοχή, πάνω και κάτω από τα σύνορα, και διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Ιδιαίτερη ανησυχία στο λαό της περιοχής προκαλούν τα φαινόμενα κακομεταχείρισης Αλβανών από συνοριακές δυνάμεις, η προπαγάνδα ότι "η Β. Ηπειρος είναι φυτώριο χασίς", που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα ΜΜΕ και που διαμορφώνουν ένα κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας με στόχο την υποταγή των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εθνικιστικό δηλητήριο

Σ' αυτή την κατεύθυνση αποκαλύφθηκε πως, με διάφορους τρόπους, γίνεται μεγάλη προσπάθεια επηρεασμού της συνείδησης της νεολαίας και του λαού με εθνικιστικά, αλυτρωτικά χαρακτηριστικά. Πυρήνας τέτοιας προπαγάνδας είναι η ιδέα για "Ενιαία Ηπειρο, Αρχέγονο Ελλάδα"! Παράλληλα, συντελείται αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και παραστρατικοποίηση της κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Ολα τα παραπάνω, τονίστηκε, επιβάλλουν την παρέμβαση του ίδιου του λαού, την επαγρύπνηση και ένταση της δράσης των κομμουνιστών, για το ξεσκέπασμά τους στους εργαζόμενους της περιοχής ώστε να αποκρουστούν. Η λαϊκή δράση επιβάλλεται και από το γεγονός ότι όλα αυτά συνδέονται και με τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και στην περιοχή σημειώθηκε ότι είναι δραματικές. Η διαδικασία συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα και της παραγωγής με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα (για καπνό, λάδι, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφία κλπ., αντιαγροτικοί νόμοι και νομοσχέδια) συνεχίζεται με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, μειώνεται και η μικρή βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή στην περιοχή με χειροπιαστό αρνητικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου γενικεύεται, αρχίζει να ξεπερνιέται η μοιρολατρία και η απάθεια, ενώ διαμορφώνεται στους εργαζόμενους μια αγωνιστική διάθεση, κύρια σε τμήματα των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών και της νεολαίας.

Μεγαλύτερες οι δυνατότητες

Παράλληλα, περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα σε κλάδους και χώρους που έγιναν αγώνες και υπάρχει σχετική πείρα και παράδοση, αντιμετωπίζει θετικά την πολιτική του ΚΚΕ και έτσι βρίσκει καλύτερο έδαφος η προοπτική του Μετώπου. Ομως επισημάνθηκε, γίνονται προσπάθειες για εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας στα γρανάζια των ενδοΠΑΣΟΚικών αντιθέσεων ή του μικρότερου κακού και των κεντροαριστερών λύσεων που προωθεί ο Συνασπισμός. Γι' αυτό αναδείχνεται η ανάγκη να φτάσει η πολιτική του ΚΚΕ ολοκληρωμένα για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι με τη "ζωντανή" δουλιά των κομμουνιστών, με το "Ριζοσπάστη" και τον "902", για τη δραστηριοποίηση των στελεχών και των μελών του Κόμματος, ώστε να ανοίξουν μέτωπα πάλης γύρω από τα προβλήματα για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα καταστροφικά μέτρα. Τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η δουλιά μας, όσο το ΚΚΕ θα ενισχύεται και θα αυξάνει η επιρροή του Κόμματος, τονίστηκε.

Πέρα από την καθημερινή προσπάθεια με σχέδιο και επιμονή, που πρέπει να γίνεται στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στα σωματεία και τους συλλόγους, στις αγροτικές οργανώσεις, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό βήμα για τη συσπείρωση του λαού, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Θέλουμε και επιδιώκουμε να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στο σύνολο των μέτρων που παίρνει σε βάρος του ελληνικού λαού. Να γίνουν τα ψηφοδέλτια πόλοι συσπείρωσης και μάχης των εργαζομένων που απορρίπτουν την πολιτική αυτή, να κατακτήσουν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ περισσότερες θέσεις και μεγαλύτερα ποσοστά σε δήμους και νομαρχίες. Και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να υπάρξουν τέτοιοι συνδυασμοί με τη συμμετοχή αγωνιστών του μαζικού λαϊκού κινήματος και άλλων παραγόντων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που θέλουν να αγωνιστούν με τους κομμουνιστές. Η Συνδιάσκεψη της ΚΟ ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλιάς για το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα καθήκοντα που απορρέουν από τα ίδια λαϊκά τα προβλήματα και την επερχόμενη πολιτική μάχη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Μπήκαν συγκεκριμένοι στόχοι, μέτωπα και προτεραιότητες και αποφασίστηκαν ανάλογα μέτρα, ώστε να προωθηθούν και να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κόμμα μας θα καταφέρει τους μεγάλους στόχους του (2017-03-29 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία και κριτικό πνεύμα για ισχυρό ΚΚΕ (2004-12-24 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής (2003-04-10 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η απήχηση της πολιτικής του Κόμματος (1998-07-07 00:00:00.0)
Να εκφραστεί παντού η διάθεση για αγώνα (1998-06-25 00:00:00.0)
Μπορούμε περισσότερα (1998-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ