Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι απασχολήσιμοι των ΤΣΑ

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) είναι ένα "όχημα" καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων με πολύμορφες δυνατότητες. Ισως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να είναι το πιο εμφανές αντεργατικό σημείο τους, αλλά δεν είναι και το μόνο.

Οι επιπτώσεις τους στις εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να ιδωθούν ξέχωρα από το γενικότερο εργασιακό μοντέλο που προβάλλουν και τα έργα που αναλαμβάνουν οι φορείς να υλοποιήσουν στα πλαίσιά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους εμπνευστές των ΤΣΑ, στη συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν "τοπικές δράσεις". Απόφαση των Βρυξελλών είναι τα ΤΣΑ να αποτελέσουν τα κανάλια διοχέτευσης κοινοτικών πόρων για την "πιλοτική" ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο.***

Δίνεται έτσι διπλό κίνητρο στους εργοδότες. Από τη μια να αντλήσουν μερικά δισ. δραχμές από τα κονδύλια για την "απασχόληση - ανάπτυξη", από την άλλη να ποδοπατήσουν νόμιμα εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές. Ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι έτοιμες να αποτελέσουν τους "φυσικούς συμμάχους" των ΤΣΑ και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βλέπουν την ευκαιρία να κάνουν "έργο" κατά της ανεργίας, έστω και αν καταστρατηγούνται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα.

Συστατικό στοιχείο των ΤΣΑ είναι η ευκαιριακή απασχόληση των ανέργων, αλλά και των ήδη εργαζόμενων. Η μερική απασχόληση και ειδικά το ωρομίσθιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτών των εργασιών, που ο... αναπτυξιακός χαρακτήρας τους εστιάζεται στην τεχνική υποστήριξη κατοικιών (υδραυλικοί, τεχνίτες κλπ), στη φύλαξη παιδιών και σχολείων, σε κηπουρικές ενασχολήσεις για διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, άντε και ορισμένες ιχθυοκαλλιέργειες σε κάποιους νομούς... Δίπλα σε αυτές τις απασχολήσεις, ορισμένοι βιοτέχνες και βιομήχανοι βρίσκουν την ευκαιρία να καλύψουν και τις δικές τους ανάγκες, διαμορφώνοντας "γενικότερα τους όρους απασχόλησης".

***

Είναι χαρακτηριστική μια πρόταση που προέβλεπε την απασχόληση γυναικών στη φύλαξη παιδιών, των οποίων οι μητέρες έκαναν επαγγελματική κατάρτιση για τη... φύλαξη παιδιών!

Επίσης, η "αυτοχρηματοδότηση" των έργων μετά από ένα διάστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, είτε στην κατάργηση των... νέων θέσεων εργασίας, είτε στο χαράτσωμα των γονιών, π.χ. για να συνεχιστεί η φύλαξη των σχολείων. Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να ανθήσει η έννοια του "απασχολήσιμου", εκείνου του εργαζόμενου που μοιράζεται ένα μεροκάματο στα δυο και στα τρία.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ