Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΒΛΙΟ

"Λεξικό" της σύγχρονης Ιατρικής

Εχει και αυτή το Μύθο της, τους "θεούς" και "ήρωές" της, που έρχονται από τα βάθη της αρχαιότητας, παραδίδοντας από γενιά σε γενιά τη σκυτάλη των επιτευγμάτων του ανθρώπου για χάρη του ανθρώπου. Λέμε για την Ιατρική, την πανάρχαια επιστήμη, που σήμερα σημειώνει συχνά αλματώδεις προόδους. Την "τέχνη" του Απόλλωνα και του γιου του. Του Ασκληπιού, ο οποίος τη διδάχτηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα. Του "θεανθρώπου" Ασκληπιού, που γέννησε δυο γιους, τον Ποδαλείριο - πατέρα της Εσωτερικής Παθολογίας και τον Μαχάονα - πατέρα της Χειρουργικής και δυο κόρες, την Υγεία και την Πανάκεια - σύμβολα, αντίστοιχα, της Υγιεινής και της Θεραπευτικής. Την "τέχνη", έπειτα, του Ιπποκράτη, ο οποίος εμπειρικά διαπίστωσε ότι συχνά "η φύση επεμβαίνει και θεραπεύει" και ορθολογικά σκεπτόμενος όχι μόνο συνέλαβε την ιδέα, αλλά και εισήγαγε τη χρήση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

Σχετικούς μύθους, "θεούς" και "ήρωες" έχουν κι οι άλλοι λαοί από την αρχαιότητα (Μίνωες, Κινέζοι, Ασσυροβαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Ιουδαίοι κ.ά.), μέχρι και το Μεσαίωνα. Ηρθε όμως ο 17ος αιώνας και απομυθοποιώντας τους "μάγους θεραπευτές" έθεσε σε μεθοδολογικές, επιστημονικές βάσεις την ιατρική, η οποία για τους μη ειδικούς παραμένει μέγα, άγνωστο, "μυθικό" πεδίο.

Σημειώνουμε τα παραπάνω προλογικά για να τονίσουμε τις χρήσιμες, εκλαϊκευμένες, κατανοητές για κάθε μη ειδικό, γνώσεις που προσφέρει ο πλούσια εικονογραφημένος 13ος τόμος της σειράς "Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" της "Εκδοτικής Αθηνών",με τίτλο "Ιατρική και Υγεία",για τον οποίο, υπό τη γενική εποπτεία του Νίκου Κοτρίδη,συνεργάστηκαν 130 διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες (πανεπιστημιακοί καθηγητές, διευθυντές ελληνικών νοσοκομείων, επιμελητές κλινικών και υψηλής ερευνητικής και θεραπευτικής ειδίκευσης, σε διάφορες νόσους, γιατροί). Αντικείμενο του έργου αυτού δεν είναι η ιστορία της Ιατρικής. Σκοπός του είναι να αποκτήσει ο μη ειδικός αναγνώστης βασικές γνώσεις για τη δομή και λειτουργία της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Στο πρώτο μέρος του τόμου παρουσιάζονται συνοπτικά και εύληπτα η ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, με πλήθος λημμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος αναλύεται η παθολογία του, με άρθρα για τα νοσήματα, τις ειδικότητες, τα βασικά φάρμακα, τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και για θέματα δεοντολογίας και ηθικής της σημερινής Ιατρικής, ως προς τον άνθρωπο και το γένος του...

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ