Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να απεγκλωβιστεί από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 24 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

"Το κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί σε όφελος των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή, αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι λαοί των δύο χωρών την υπόθεση στα χέρια τους. Αν το Κυπριακό δεν απεγκλωβιστεί απ' τους αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τους ισχυρούς, να σεβαστούν (!) το Διεθνές Δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από ηγετικούς παράγοντες των δύο χωρών, το πρόβλημα οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, εκεί που θέλει ο ιμπεριαλισμός και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας". Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 24 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ολόκληρη η ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύονται οι ευθύνες του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού για την εισβολή και κατοχή, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έχει αποδεχτεί την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, έχει ως εξής:

"Στη μνήμη των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας και την κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, παραμένουν ανεξίτηλα ο απολογισμός και τα συμπεράσματα αυτής της τραγωδίας.

  • Η βασική δύναμη, που μεθόδευσε και στήριξε την εισβολή, ήταν ο αμερικανικός και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός.
  • Το έδαφος για την υλοποίηση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού είχε στρωθεί πολλά χρόνια πριν, με βασικά υπομόχλια όλες ανεξαίρετα τις ελληνικές και τουρκικές προκλήσεις και όχι μόνο τις χουντικές.
  • Αν στο Κυπριακό δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν οφείλεται μόνο στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά πρωταρχικά στη στάση των πρώτων ενόχων, που, αν ήθελαν, θα είχαν εξαναγκάσει τις τουρκικές ηγεσίες να αποδεχτούν λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αντίθετα, οι ίδιες οι δυνάμεις οδηγούν σήμερα στην επίσημη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Θέλουν να "κλείσουν" το κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της "νέας τάξης πραγμάτων". Στα πλαίσια αυτά, αξιοποιείται και η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ, ως μοχλός επιβολής αυτών των σχεδιασμών. Αποδείχνεται έτσι, και πάλι, ότι μόνο κούφια λόγια αποτελούν οι διακηρύξεις της ΕΕ για σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών και της εθνικής κυριαρχίας τους.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο ζήτημα των "S - 300", που δεν αναγνωρίζουν, σε μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ, ούτε το δικαίωμά της να εξοπλίζεται και να υπερασπίσει την υπόστασή της.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της στηρίζει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, προωθεί την ενσωμάτωση της Κύπρου στις δομές τους και διευκολύνει στο χαρακτηρισμό του Κυπριακού ως ελληνοτουρκικής διαφοράς. Στην ουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί την επιδίωξη της επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου. Την αρνείται μόνο στα λόγια.

Το κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί σε όφελος των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή, αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι λαοί των δύο χωρών την υπόθεση στα χέρια τους. Αν το Κυπριακό δεν απεγκλωβιστεί απ' τους αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τους ισχυρούς, να σεβαστούν (!) το Διεθνές Δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από ηγετικούς παράγοντες των δύο χωρών, το πρόβλημα οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, εκεί που θέλει ο ιμπεριαλισμός και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη να τοποθετηθούν και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης σ' αυτό που μέχρι τώρα αποφεύγουν να κάνουν: Στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να λήξει το θέμα με την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μόνη λύση είναι η κατοχύρωση της αποστρατιωτικοποιημένης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, ομόσπονδης και κυρίαρχης Κύπρου. Μια λύση, που θα εγγυάται ένα κράτος και μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Τονίζει ακόμη την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ