Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανήσυχη ηρεμία...

ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ.- Οι αντάρτες του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA) φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι της νύχτας για να αποχωρήσουν από την πόλη, που επί τέσσερις μέρες αποτέλεσε θέατρο σκληρών μαχών, ενώ διεθνείς παρατηρητές επισκέπτονταν αυτήν τη "στρατηγικής σημασίας" πόλη. Την ίδια ώρα, την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης κέρδιζαν οι "φόβοι επέκτασης" της σύγκρουσης και στο άλλο "εθνικό ζήτημα" της Αλβανίας, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας...

Στην πρωτεύουσα της γιουγκοσλαβικής επαρχίας, Πρίστινα, το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου", που θεωρείται προσκείμενο σε Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς, ισχυρίστηκε ότι 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη για να σωθούν από τις μάχες, που άρχισαν την Παρασκευή με επίθεση του KLA. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι Σέρβοι πυροβολούσαν "εν ψυχρώ" πολίτες που διέφευγαν και ότι πυροβόλησαν εναντίον εκείνων που κατέφυγαν στο τζαμί της πόλης. Αλλά τέτοιου είδους πληροφορίες δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Σέρβοι αστυνομικοί συνέχιζαν χτες να επιτηρούν την περιοχή, αλλά, καθ' όλες τις ενδείξεις οι άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού" είχαν κατά την πλειοψηφία τους αποσυρθεί, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων σκοπευτών που κινούνταν στο Οράχοβατς την Τρίτη.

Δημοσιογράφοι, στους οποίους επιτράπηκε να μεταβούν στην περιοχή από την Πρίστινα, συνάντησαν "μόνο Σέρβους αστυνομικούς" καθ' οδόν, σύμφωνα με ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η κατάσταση φαινόταν πιο "ήρεμη" από ό,τι την Τρίτη, όταν, σύμφωνα με τον επίτροπο της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπήρχαν αμφιβολίες, όσον αφορά το κατά πόσον το Οράχοβατς ήταν υπό σερβικό έλεγχο και "ακούγονταν πυροβολισμοί".

Χρες μια ομάδα Ρώσων διπλωματών - που ανήκουν σε διεθνή ομάδα παρατηρητών για το Κοσσυφοπέδιο - άρχισαν την πρώτη τους επίσκεψη μετά τις μάχες. Οι διπλωμάτες δεν προέβησαν σε δηλώσεις ή ανακοινώσεις, ενώ ένας από αυτούς είπε (ανώνυμα) πως είναι δύσκολο να διακριβωθεί "τι συνέβη" από το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού οι μαρτυρίες και οι αναφορές είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Από πλευράς των επίσημων Τιράνων, έδειξε χτες να τηρούνται υψηλοί τόνοι, με επανάληψη των κατηγοριών για ρίψη οβίδων εντός αλβανικού εδάφους. Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι Αλβανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως "στη διάρκεια των χτεσινών (προχτεσινών) μαχών στην περιοχή Παντές του Κοσσυφοπεδίου, ερρίφθησαν οβίδες σε βάθος τουλάχιστον 120 μέτρων εντός του αλβανικού εδάφους".

Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν ότι το περασμένο Σάββατο οβίδες του πυροβολικού τους ερρίφθησαν στο έδαφος της Αλβανίας, οι αρχές της οποίας κατήγγειλαν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για "πρόκληση και απειλή κατά της εθνικής της κυριαρχίας"...

Στη Βόννη, ο Κλάους Κίνκελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σημείωσε χτες την "έλλειψη προσπάθειας και από τις δύο πλευρές για την παύση της ένοπλης βίας και της επανάληψης των διαπραγματεύσεων" για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

Στη "διεθνή κοινότητα" καλλιεργείται ο φόβος επέκτασης της σύγκρουσης και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετά τις τρεις εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν στη χώρα χωρίς να υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε, με απόφασή του αργά το βράδυ της Τρίτης, την παρουσία της "ειρηνευτικής δύναμης" με 300 άνδρες. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην "ειρηνευτική δύναμη" ξεπερνούν τους μισούς από τη δύναμη των 1.000 και πάνω ανδρών.

Οι συναντήσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, τη Δευτέρα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την Τρίτη με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εξάλλου, αντικείμενο είχαν, εκτός της επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, και την αποτροπή των κινδύνων για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας...

Στο μεταξύ, η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ολοκληρώθηκε. Με ανακοινώσεις τους, τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ επισήμαναν τον "κίνδυνο που απορρέει λόγω της παρείσφρησης ανδρών του KLA στη Γιουγκοσλαβία από την Αλβανία", καθώς και τις "ολέθριες συνέπειες στον ανθρωπιστικό τομέα αυτόν το χειμώνα στο Κοσσυφοπέδιο", που επαπειλούνται, εφόσον δεν σταματήσουν σύντομα οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία Σέρβου τροφοδοτεί την ένταση στο βορρά... (2011-10-04 00:00:00.0)
Επιστρατεύουν πρόσφυγες και με το ζόρι! (1999-04-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-04-04 00:00:00.0)
Διπλωματικές πιέσεις και ΝΑΤΟικές μεθοδεύσεις (1999-02-04 00:00:00.0)
Η βία συνεχίζεται, ενώ "νέες ιδέες" συζητιούνται... (1998-07-14 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις και διπλωματική κινητικότητα (1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ