Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερμαιο των εργοδοτών η εργαζόμενη

"Απαράδεκτο και προκλητικό" χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "οδηγεί σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και είναι ακόμα φοβερότερο το ότι σ' αυτό συνήργησαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις με τον "κοινωνικό διάλογο"".

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την επιχειρούμενη μέσω του νομοσχεδίου νομιμοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την επέκταση του φασόν, της τηλεργασίας και της κατ' οίκον εργασίας, προειδοποιώντας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα πλήξουν κύρια τη γυναίκα κι αυτό γιατί:

α) Οι ευέλικτες μορφές είναι τομέας "γυναικοκρατούμενος". Το φασόν, κατ' εξοχήν γυναικεία εργασία, παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Τις ίδιες διαστάσεις θα πάρει σύντομα η τηλεργασία και η κατ' οίκον απασχόληση.

β) Η μερική απασχόληση που θα είναι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και "διαλείπουσα" ή "εκ περιτροπής", πλήττει σήμερα τις γυναίκες σε ποσοστό 76 - 90% των μερικώς απασχολούμενων.

Αναφερόμενη στις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου στις γυναίκες, η ΟΓΕ σημειώνει: Θα καταδικαστούν σε στέρηση κάθε δικαιώματος που απορρέει από την εργασία. Θα καταδικαστούν στη μερική απασχόληση για να "συνδυάσουν" τις οικογενειακές με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και για να υποκαταστήσουν το κράτος στις κοινωνικές υπηρεσίες που καταργούνται. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης προσφέρουν στη γυναίκα μεγαλύτερη ανασφάλεια, με όλες τις ψυχοσωματικές συνέπειες και της καταρρακώνουν την προσωπικότητα, κάνοντάς τη να νιώθει σαν συμπλήρωμα. Η συνταξιοδότηση γίνεται όνειρο. Η εργαζόμενη γίνεται έρμαιο του εργοδότη, ο οποίος θα την απασχολεί όταν και όσο θέλει με αποτέλεσμα την παραπέρα διαταραχή της οικογενειακής της ζωής. Το χτύπημα του συνδικαλισμού, που επιχειρεί το νομοσχέδιο, θα έχει αντίκτυπο στις γυναίκες, αφού αυτές συχνά καταφεύγουν στα σωματεία.

"Η Ομοσπονδία Γυναικών - καταλήγει η ανακοίνωση - έγκαιρα είχε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για τη γυναίκα από τη νομοθετική ρύθμιση αυτών των μορφών εργασίας. Γι' αυτό με μεγαλύτερη φωνή σήμερα καταγγέλλει τους εμπνευστές του νομοσχεδίου και καθιστά υπεύθυνους τους βουλευτές και ιδιαίτερα τις γυναίκες βουλευτές, για την τυχόν ψήφισή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ