Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"
Εμπρηστής η κυβέρνηση

- Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά, ποια εικόνα παρουσιάζει η περιοχή του Υμηττού;

- Η εικόνα της περιοχής είναι τραγική. Η περιοχή μετατράπηκε σε κρανίου τόπο, για μία ακόμα φορά, καθώς καταστράφηκε ένας από τους τελευταίους πνεύμονες ζωής και πρασίνου της πρωτεύουσας. Ομως, το πιο δραματικό από όλα είναι ότι σ' ένα χώρο, που πρόσφερε ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στο παρελθόν, τώρα με τη συμβολή της πολιτείας χάθηκαν τέσσερις ανθρώπινες ζωές. Οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν στο όνομα της οικονομικότερης λύσης που επέλεξε η κυβέρνηση. Και, φυσικά, μιλάμε για την ενοποίηση της δασοπυρόσβεσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την οικονομικότερη λύση για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κατά την κυβέρνηση πάντα.

- Ποια είναι η θέση της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης Γλυφάδας" απέναντι σε όλα όσα έγιναν;

- Η παράταξή μας νιώθει την ανάγκη να καταγγείλει τους πραγματικούς ενόχους για τον πύρινο εφιάλτη που ζει η χώρα. Οι ευθύνες για όλα αυτά είναι ξεκαθαρισμένες και σαφέστατες. Ηθικοί αυτουργοί του εγκληματικού αυτού έργου των εμπρηστών και των καταπατητών, δεν είναι άλλοι από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, οι οποίοι, κυριολεκτικά, ως νέοι Νέρωνες όπλισαν το χέρι των εμπρηστών με την κατάθεση των δασοκτόνων νομοσχεδίων. "Αρωγός" και "συνένοχος" του εγκληματικού τους έργου είναι, φυσικά, η κυβερνητική πολιτική, η οποία επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό των τελευταίων δασικών εκτάσεων και, ταυτόχρονα, την αποδιοργάνωση του, ήδη, ελλιπούς συστήματος δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Στα πλαίσια, λοιπόν, "ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας", η δασοπυρόσβεση "φεύγει" από τη Δασική Υπηρεσία και ανατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Μπροστά σε όλα αυτά, τι μπορεί να γίνει;

- Εμείς, ως Κίνηση, με ανακοίνωσή μας, απαιτούμε την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας ως ένδειξη αναγνώρισης των ευθυνών του για την τραγική κατάσταση, που δημιουργήθηκε με τους τέσσερις νεκρούς, τις περιουσίες που χάθηκαν και τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Επίσης ζητάμε να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες αυτές οι καμένες εκτάσεις, να μην επιτραπεί καμία κατασκευή μέσα σ' αυτές τις εκτάσεις, να επανέλθει η δασοπυρόσβεση στην αρμόδια υπηρεσία, που καταργήθηκε και να τοποθετηθούν πυροσβεστικά οχήματα κατά μήκος του Υμηττού. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα σωθεί και το τελευταίο κομμάτι του Υμηττού που δεν έχει καταστραφεί.

- Οσον αφορά την περιοχή της Γλυφάδας, τι κατάσταση επικρατεί;

- Οσον αφορά τη Γλυφάδα, για ακόμα μία φορά, κάνουμε έκκληση για την άμεση ενεργοποίηση του υπουργού Γεωργίας, του Δασαρχείου και του υποκριτή δημάρχου Γλυφάδας, ώστε να διασωθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα στη δασική έκταση στην περιοχή της Γλυφάδα και είναι γνωστό τι κίνδυνοι μπορούν να δημιουργηθούν από την παραμονή σκουπιδιών ανάμεσα σε δέντρα στην πλαγιά του Υμηττού. Εμείς δηλώνουμε πως, αν δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω, θα καταθέσουμε μηνυτήριες αναφορές για παραβάσεις καθήκοντος στους καθ' ύλην αρμόδιους. Τα σκουπίδια αυτά, που αποτελούν κίνδυνο για το δάσος του Υμηττού, είναι υπολείμματα της πολιτικής της αδιαφορίας και του ξεπουλήματος των δασικών εκτάσεων.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ