Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός επικίνδυνου αυταρχισμού, αστυνομικής τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση έκανεαρχή της και "πιστεύω" της τα ΜΑΤ, τα ρόπαλα, τα δακρυγόνα, τις δίκες των αγροτών. Η απεργία, ένα δικαίωμα των εργατών που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και αίμα, καταργείται, αφού συνέχεια τα δικαστήρια τις βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές.

Τώρα ήρθε ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του να δικαιώσει την εργοδοσία και την κυβέρνησηαφού, όσοι δεν υπακούουν στην απόφαση του δικαστηρίου και συνεχίσουν την απεργία, απολύονται αμέσως χωρίς αποζημίωση.

Ο δε πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, αφού δικαίωσε τα ΜΑΤ, είπε και κάποια πράγματα που μυρίζουν φασισμό.

Είπε λοιπόν, "ότι στη χώρα μας ισχύει ο νόμος που αποφασίζει η πλειοψηφία της Βουλής και η συμμόρφωση στο νόμο αυτό σημαίνει σεβασμό στην τάξη, στη νομιμότητα και στη δημοκρατία. Και όποιος αντιδρά στους νόμους αυτούς, στην ουσία είναι φασίστας"! Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού σημαίνουν, εργάτη, συνταξιούχε, αγρότη, καθηγητή, φοιτητή, θα ψηφίζεις κάθε 4 χρόνια και μετά θα είσαι παθητικός θεατής των όσων κάνει η κυβέρνηση και ψηφίζει η Βουλή.

Αυτή η λογική που είναι πολύ επικίνδυνη, έχει την έννοια ότι αυτοί που θίγονται από την αντεργατική, αντιλαϊκή και αντεθνική πολιτική δεν πρέπει να αγωνίζονται ενάντιά της, αφού ψήφισαν και αναδείχτηκε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση.

* * *

Ο πρωθυπουργός με αυτή την τοποθέτηση πάει να βγάλει φασίστες όσους αγωνίζονται.

Ο πρωθυπουργός και το κόμμα του που τα δώσανε όλα στους Ευρωπαίους και στην ντόπια πλουτοκρατία, θέλει να μη διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι που λυσσάξανε στην πείνα από την πολύχρονη λιτότητα, οι εργάτες που τα χάνουν όλα, οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή", σε ΟΣΕ, ΟΤΕ, Λιμάνια, ΟΣΚ, Συγκοινωνίες, στην Ιονική που με το ξεπούλημα πολλοί θα βρεθούν στο δρόμο και όσοι μείνουν θα χάσουν μια σειρά κατακτήσεις.

Να μην αγωνίζονται οι αγρότες που με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκληριστούν 500.000 αγροτικές οικογένειες. Να μην αγωνίζονται οι καθηγητές, οι φοιτητές, οι γιατροί και τόσοι άλλοι.

Αλλά πρέπει να το πούμε μια και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη Βουλή, είναι ένας μηχανισμός που στο μεγαλύτερο ποσοστό οι νόμοι που ψηφίζει είναι κατά των εργατών και του λαού.

Η Βουλή ψήφισε παλιά τους νόμους 509 - 375, τον 330 του Λάσκαρη, το άρθρο 4 του ΠΑΣΟΚ, την παραμονή των ξένων στρατιωτικών βάσεων. Είναι η Βουλή που ψηφίζει τη αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική και χαρίζει δισεκατομμύρια στους καρχαρίες της πλουτοκρατίας. Είναι η Βουλή που ψήφισε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ 1902, 1976, 2084 που έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να πούμε και κάτι ακόμα, λίγες φορές παλιότερα το ΠΑΣΟΚ κάλεσε το λαό σε αντίσταση κατά της πολιτικής της ΝΔ, ήταν φασιστική κι αυτή η ενέργεια.

Για όλα αυτά θα πρέπει να πούμε: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπράβο, καλά κάνετε που παίρνετε αυτά τα μέτρα. Δηλαδή, ο λαός ψηφίζει όπως ψηφίζει και μετά "μπαίνει στο γύψο" και αφήνει την όποια κυβέρνηση, μπλε ή πράσινη, να κάνει ό,τι θέλει αδιαμαρτύρητα.

* * *

Με τον τρόπο αυτό πάνε να σταματήσουν την ταξική πάλη.

Από τη μια με τον κοινωνικό διάλογο - απάτη, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα και από την άλλη με τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια και μια σειρά άλλα μέτρα, πάνε να βάλουν στη γωνία τους εργάτες και το λαό για όσα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα παίρνουν.

Και άλλοι προσπάθησαν να καταργήσουν την ταξική πάλη και έσπασαν τα μούτρα τους, τα ίδια θα πάθει και αυτή η κυβέρνηση.

Εκτός όμως από την επίσημη κρατική τρομοκρατία, ΜΑΤ, και δικαστήρια έκαναν την εμφάνισή τους και οι φασίστες της "Χρυσής Αυγής" χτύπησαν τους τρεις στα δικαστήρια μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και εμφανίστηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, ρίχνοντας μολότοφ προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε αυτοκίνητα και μαγαζιά και πάλι μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Μας θύμισαν τις συμμορίες των χιτών και του Σούρλα της μαύρης περιόδου 1945 - '46.

Αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, γι' αυτό και τους αφήνει να έχουν γραφεία και να λειτουργούν νόμιμα. Αυτοί δεν είναι βλέπετε φασίστες, "φασίστες" είναι οι εργάτες που παλεύουν.

Η κυβέρνηση πάει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά και να πετύχει πολλούς στόχους.

Να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, να αγανακτήσει η κοινή γνώμη και να στραφεί κατά των αγωνιζομένων, αντί να έχει τη συμπαράστασή της και στο τέλος να απαγορέψει τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για να μη γίνονται τάχα επεισόδια και παρακωλύεται η κίνηση.

Η κυβέρνηση προχώρησε ακόμα, σ' έναν επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο, έκανε έντονο αντικομμουνισμό, είπε ότι πίσω από τους αγώνες των καθηγητών, των εργαζομένων της Ιονικής και όσων αγωνίζονται, βρίσκεται το ΚΚΕ, ότι οι βουλευτές του προπηλάκισαν αστυνομικούς. Ο δε υφυπουργός Παιδείας, Ανθόπουλος, είπε ότι είναι το ίδιο ο μαύρος και ο κόκκινος φασισμός.

Είναι γνωστό κ. Ανθόπουλε ποιος πολέμησε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ποιος αντιπάλεψε το φασισμό Πάγκαλου - Μεταξά - Χούντας και ποιοι πρώτοι πλήρωσαν το φασισμό.

Αλλά το ΚΚΕ δεν αρνήθηκε και το δήλωσε επίσημα, ότι στηρίζει τους αγώνες και οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι αντιλήψεις αυτές είναι πολύ επικίνδυνες για τη δημοκρατική πορεία του τόπου, όλοι οι φασισμοί στην Ελλάδα και παγκόσμια τον αντικομμουνισμό χρησιμοποίησαν.

Αυτές οι απόψεις στην ουσία κρύβουν φασιστική νοοτροπία, αφού θέλουν ένα λαό υποταγμένο και στο γύψο.

Και μάλιστα από υπουργούς ακούστηκαν και άλλα, για αφαίρεση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ώστε να θωρακιστεί ακόμα πιο πολύ το σύστημα. Ετσι όμως θα έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία με όλη της τη δημοκρατικοφάνεια, με κόμματα και δικαίωμα ψήφου, με Βουλή, Τύπο, χωρίς δικαίωμα αντίστασης και διαμαρτυρίας στη σκληρή, απάνθρωπη πολιτική που θα εφαρμόζουν.

* * *

Η κυβέρνηση, στον αυταρχισμό και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, θερμό συμπαραστάτη βρήκε τον πρόεδρο της ΝΔ, που και αυτός όχι μόνο στηρίζει την όλη πολιτική της κυβέρνησης και την πιέζει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά, αλλά αποκάλεσε τους απεργούς της Ιονικής φασίστες. Από κοντά και ο ΣΥΝ που είναι ο πιο ένθερμος υποστηριχτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι με τέτοια μέτρα μπορούν να σταματήσουν την ταξική πάλη, που κινεί την κοινωνία προς τα μπρος.

Εκείνο που χρειάζεται είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι ΕΒΕ, η νεολαία, όλοι όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική, να συντονίζουν και να δυναμώσουν τους αγώνες τους και να αναπτυχθεί στο έπακρο η ταξική αλληλεγγύη, ο ένας για όλους και όλοι για έναν.

Ακόμα, να περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας από τις προβοκάτσιες που θα στήνουν για να τους διαβάλουν. Μέσα στους αγώνες αυτούς θα χτίζεται το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, που όχι μόνο θα αντιπαθεί, αλλά θα ανατρέψει αυτή την καταστροφική για το λαό και τον τόπο πολιτική.

Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Διαμαντής ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ

Πάνε να σταματήσουν την ταξική πάλη. Από τη μια με τον κοινωνικό διάλογο - απάτη, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα και από την άλλη με τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια και μια σειρά άλλα μέτρα, πάνε να βάλουν στη γωνία τους εργάτες και το λαό

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» το μήνυμα της μεγάλης συγκέντρωσης (2024-09-19 00:00:00.0)
«Εριξαν πόρτα» στους φασίστες του μορφώματος Κασιδιάρη (2023-04-04 00:00:00.0)
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι «πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» (2021-09-21 00:00:00.0)
Ο Φύσσας είναι εδώ! Ο Παππάς; (2021-04-10 00:00:00.0)
Μόνο ΚΚΕ. Αυτό φωνάζει η χρονιά που πέρασε... Η χρονιά που έρχεται (2019-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ