Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παζάρι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Το ΚΥΣΕΑ έδωσε το σύνθημα στους ενδιαφερόμενους για τα τελικά "χτυπήματα". Στις επόμενες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη, οι αποφάσεις

Μετά από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) έδωσε χτες το σύνθημα, στους ξένους και ντόπιους ενδιαφερόμενους, για τα τελευταία "χτυπήματα" μέρους της "πίτας" του εξοπλιστικού προγράμματος, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ... αποφασίστηκε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα επόμενα ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη και το Δεκέμβρη. Με άλλα λόγια, δόθηκε μια παράταση για την εξέλιξη του "χοντρού παζαριού", το οποίο πάντως, από χτες, αφορά λιγότερους παίκτες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που δεν αμφισβητείται από τις επιλογές που κατ' αρχήν έχει προχωρήσει το ΚΥΣΕΑ, είναι η εξασφάλιση της "συμβατότητας" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ.

Ενα ακόμη σημείο, που θα πρέπει να σημειωθεί από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι η μετάθεση των αποφάσεων, για το "φιλέτο" του εξοπλιστικού προγράμματος, που είναι η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών, για αργότερα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Αμυνας, στη διάρκειά της, αποφασίστηκαν τα εξής:

Για το Πολεμικό Ναυτικό, η ανάθεση στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά της κατασκευής τριών υποβρυχίων και τεσσάρων κανονιοφόρων. Επίσης, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ανατέθηκε η κατασκευή ενός πετρελαιοφόρου και τριών πυραυλακάτων. Πάντως και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάδοχες εταιρίες, οι οποίες θα συνεργαστούν με τα ελληνικά ναυπηγεία, θα γίνουν γνωστές στο επόμενο ΚΥΣΕΑ το Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε, προφανώς, θα εξελιχθεί το "σκληρό" πολιτικό και οικονομικό παζάρι...

Για το Ναυτικό επίσης, αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων υποβρυχίων που γίνεται στο ναύσταθμο, καθώς και η προμήθεια για την αγορά αεροστρώμνων για τη μεταφορά προσωπικού.

Για την Αεροπορία, εγκρίθηκε η αντικατάσταση των παλαιών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου "ΝΙΚΗ", με την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού μεταξύ των δύο μακρού βεληνεκούς πυραυλικών συστημάτων "ΠΑΤΡΙΟΤ" και "S - 300". Το ΚΥΣΕΑ, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, έδωσε εντολή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τις δύο εταιρίες, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής προσφοράς και την άμεση διάθεση του συστήματος, το οποίο θα επιλεγεί τελικά. Για την Αεροπορία επίσης, η χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ άφησε τρεις ακόμη εκκρεμότητες, προκειμένου να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν μέχρι το Σεπτέμβρη οι "σκληρές διαπραγματεύσεις" και να εξασφαλιστούν τα ποικίλα επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση... ανταλλάγματα. Πρόκειται για την αξιολόγηση των προσφορών για τα νέα μαχητικά, για το αεροσκάφος των μεταφορών, καθώς και του αερομεταφερόμενου συστήματος ραντάρ.

Για το Στρατό Ξηράς, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την απόκτηση μικρού βεληνεκούς πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η τελική επιλογή θα γίνει το Σεπτέμβρη.

Η "φιλοσοφία", μέσα στην οποία εξελίχτηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επισημάνθηκε από δημοσιογράφους, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, αν η "δυσκολία" λήψης οριστικών αποφάσεων και η παραπομπή τους για την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβρη οφείλεται στην προσπάθεια της Αθήνας να διαπραγματευτεί για διάφορα άλλα θέματα.

"Η θέση της κυβέρνησης, είπε ο Δ. Ρέππας δεν είναι ούτε σκληρή, ούτε μαλακή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μόνιμα μία υπεύθυνη θέση, την οποία αναπτύσσει, με βάση τα εθνικά συμφέροντα, την κοινή λογική και βεβαίως σε αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα επιβάλλουν οι Συνθήκες που έχει υπογράψει και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποσυνδεθεί από κάποιες άλλες πολιτικές, οι οποίες κρύβουν και μια σκοπιμότητα. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είμαστε, βέβαια, μια φιλειρηνική χώρα και μακάρι να μη χρειαζόταν να προβούμε σε εξοπλισμούς. Αυτό, όμως, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι ανέφικτο και κάθε άλλο παρά ρεαλιστικό. Ομως οι κυβερνήσεις των χωρών που παράγουν τέτοια συστήματα και ενδιαφέρονται να αποσπάσουν παραγγελίες από την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός, εξηγώντας ίσως και τους λόγους για τους οποίους ανέβηκαν οι τόνοι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα πρέπει, βεβαίως, να εκτιμήσουν ότι αυτή η χώρα και τα χρήματα του ελληνικού λαού που θα δοθούν γι' αυτές τις παραγγελίες, δεν επιτρέπουν μια άδικη αντιμετώπιση των θεμάτων που προβάλλει η Ελλάδα. Γιατί τα θέματα που προβάλλει η Ελλάδα είναι θέματα, τα οποία δικαιολογούν αυτή την προβολή τους από τη χώρα μας, επειδή είναι θέματα ζωτικής, εθνικής σημασίας για μας και επειδή ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ