Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Εκβιάζει η Ουάσιγκτον

Ο απεσταλμένος του Κλίντον απαίτησε τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο προς το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 (του απεσταλμένου μας).-

Ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί επί της ουσίας των συνομιλιών του.

Ο Μίλερ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στο Οσλο και ιδιαίτερα στην απόφαση που πάρθηκε, ώστε να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης όλων των περιορισμών και εμποδίων, για να επιτευχθεί ελεύθερη διακίνηση μεταξύ πολιτών και των δύο κοινοτήτων. Ο Μίλερ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει λίγο αργότερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ασκεί κανένα εμπάργκο.

Ο Μίλερ για να ενισχύσει την άποψή του για την άρση του λεγόμενου εμπάργκο επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη με την οποία εξέφραζε την ικανοποίησή του για τ' αποτελέσματα της συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στο Οσλο. Οταν δε ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος Κληρίδης υποστηρίζει άρση του λεγόμενου εμπάργκο είπε: "Ρωτήστε τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη"...

Μετά τη συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ, στην οποία παρέστησαν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών, ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο 20λεπτη ιδιαίτερη συνάντηση, για το περιεχόμενο της οποίας τίποτε δεν ανακοινώθηκε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης το επιβεβαίωσε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνάντηση, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενό της.

Σύμφωνα, ωστόσο με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο Μίλερ έθεσε στον Πρόεδρο Κληρίδη επιτακτικά το θέμα των ρωσικών πυραύλων "S-300" αξιώνοντας τη ματαίωση της μεταφοράς και εγκατάστασής τους στο νησί, ενώδεν παρέλειψε να αναφερθεί στις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, καθώς και στις απειλές της στρατιωτικής ηγεσίας της για την καταστροφή τους, γεγονός, τόνισε, που θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το ότι στην ιδιαίτερη συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των "S-300", επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος, απαντώντας σ' ερώτηση για την επίσκεψη Μίλερ, είπε: "Αντιλαμβάνομαι ότι επικεντρώνεται περισσότερο στο θέμα των ρωσικών πυραύλων παρά σε οτιδήποτε άλλο. Και τίθεται το ερώτημα: Η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να αμύνεται; Εχουν γίνει, πρόσθεσε, πολλές προτάσεις που δίνουν διέξοδο, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η πρόοδος στη λύση του Κυπριακού".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε λίγο μετά το μεσημέρι συνάντηση και με τον Ντενκτάς, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των πυραύλων, διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν τις πιέσεις τους για τη μη μεταφορά τους στην Κύπρο.

Το απόγευμα ο Τόμας Μίλερ αναχώρησε για την Αθήνα. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος σήμερα θα πραγματοποιήσει 8ωρη επίσκεψη στα Κατεχόμενα, εγκαινιάζοντας τη μεταφορά νερού από την Ανατολία, εκτόξευσε χτες νέες απειλές κατά της Κύπρου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλιέτ" με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, ο Ντεμιρέλ, απευθυνόμενος προς πάντες, απείλησε ότι αν πειραχτεί η Βόρεια Κύπρος είναι σαν να έχει πειραχτεί η Τουρκία. Η ασφάλειά της, είπε, είναι καθήκον της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία δε θα επιτρέψει να βρεθεί σε κίνδυνο. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν σωθεί από εθνική εκκαθάριση με την εγκατάστασή τους στη Βόρεια Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε κράτος, έστω και αν δεν αναγνωρίζεται!

Προχτές ο Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η Βόρεια Κύπρος θα ενσωματωθεί πλήρως στην οικονομία της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος του Ντενκτάς θα αντιμετωπιστεί σαν μια επαρχία της Τουρκίας!

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι αποφάσεις του λεγόμενου "Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" σε προχθεσινή συνεδρία του, στην οποία πήραν μέρος και 4 Τούρκοι υπουργοί, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ