Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 11,5% το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων

Με επιτόκιο υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού, συνεχίζει να δανείζεται το δημόσιο

Στο 11,5% ανήλθε το μεσοσταθμικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας που διενεργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε με αφορμή τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε χτες μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών (σ.σ. δηλαδή τραπεζών) για ποσό 180 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χτεσινή δημοπρασία:

  • υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές για αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας ύψους 371,2 δισ. δραχμών, αντί του ζητούμενου ποσού που είχε οριστεί σε 180 δισ. δραχμές.
  • το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε 11,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης δημοπρασίας.
  • έγιναν δεκτές προσφορές 198,9 δισ. δραχμών (διατέθηκαν δηλαδή επιπλέον έντοκα γραμμάτια αξίας 18,9 δισ. δραχμές) και κάποια έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν με επιτόκιο πάνω από το μέσο επιτόκιο, καθώς η δημοπρασία προέβλεπε να γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι το ελληνικό δημόσιο, δανείζεται με πολύ υψηλό επιτόκιο (το 11,5% που ήταν το μέσο σταθμικό επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία των εντόκων, εξακολουθεί να παραμένει υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού) και για τα έντοκα γραμμάτια αξίας 199 δισ. δραχμές που πουλήθηκαν στη χτεσινή δημοπρασία, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε προκαταβολικά τόκους συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δραχμών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ