Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καταπατούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της απέλασης αλλοδαπών εργαζόμενων από την αστυνομία με την κατηγορία κατάθεσης πλαστού εγγράφου, χωρίς πρακτικά τη δυνατότητα καμίας νομικής προστασίας μάλιστα χωρίς καν το τυπικό σήμα από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οι άνθρωποι αυτοί, που οι περισσότεροι βρίσκονται στη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της λεγόμενης πράσινης κάρτας, της κάρτας εργασίας που στις 31 Μάη έληγε η προθεσμία, σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα 358 και 359 του '97, στερούνται και των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπεράσπισής τους, αφού απελαύνονται κυριολεκτικά με συνοπτικές διαδικασίες. Το όλο πρόβλημα προκύπτει από την κατηγορία ότι οι αλλοδαποί κατέθεσαν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ "πλαστό πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου Α", δηλαδή "διαπράττουν ποινικό αδίκημα" και με βάση καταχρηστική εφαρμογή του νόμου 1975/92 "μπορούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια". Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, πολλές φορές πέφτουν θύματα επιτήδειων και κυκλωμάτων που δήθεν τους "διευκολύνουν", κερδοσκοπώντας σε βάρος τους, για να βγάλουν πιο γρήγορα το πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα, χωρίς να το γνωρίζουν, αυτό να παρουσιάζει ελλείψεις ή παρατυπίες (όπως έλλειψη αριθμού πρωτοκόλλου ή κάποιας σφραγίδας ή και αυτή ακόμα την παράλειψη ή αμέλεια κάποιου υπαλλήλου). Η διαδικασία συνεχίζεται με ειδοποίηση της αστυνομίας που προχωράει στη σύλληψη και διοικητική κράτηση χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την πρακτική δυνατότητα να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αποδείξουν ή όχι την αθωότητά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά, το τελευταίο τρίμηνο έχουν εξεταστεί πάνω από 200 περιπτώσεις και εκτελούνται καθημερινά δεκάδες αποφάσεις απέλασης, με την απάνθρωπη αυτή διαδικασία, ακόμη και χωρίς το σήμα από το υπουργείο. Μάλιστα χτες απελάθηκαν Φιλιππινέζοι υπήκοοι και από άλλες χώρες της Ασίας, που κρατούνταν μαζί με άλλους στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, χωρίς τη δυνατότητα πρακτικής νομικής προστασίας, ενώ είναι πολλά τα παραδείγματα αλλοδαπών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ίδια κατηγορία και την εκκρεμότητα απέλασης στα κρατητήρια.

Επειδή το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και πολλοί είναι εκείνοι οι φορείς που ευαισθητοποιούνται, καλείται η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης να απαντήσουν πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηκαταχρηστική εφαρμογή του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ