Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ICAP ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ
απ' το ξεζούμισμα των εργαζομένων

Υπερδιπλάσια, από το συνήθη μισθό ενός υπαλλήλου, τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων

Τεράστια κέρδη αποκομίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, χάρη στην πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης και την ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία, με τους ισολογισμούς 5.719 εμπορικών επιχειρήσεων, ΑΕ και ΕΠΕ, που επεξεργάστηκε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρία ICAP.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 100 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις - με βάση το ύψος των κερδών τους - εμφανίζουν για τη χρονιά που πέρασε, συνολικά, καθαρά και επίσημα κέρδη ύψους 169,9 δισ. δραχμών. Κατά μέσο όρο, προκύπτει κέρδος ανά εργαζόμενο 5.153.000 δραχμών, αφού το απασχολούμενο προσωπικό στις επιχειρήσεις αυτές ήταν 32.968 άτομα. Ποσό, που είναι αρκετά μεγαλύτερο - ακόμη και υπερδιπλάσιο - από το συνηθισμένο, ετήσιο εισόδημα από μισθούς ενός υπαλλήλου εμπορικής επιχείρησης. Γεγονός, που φανερώνει το μέγεθος της υπερεκμετάλλευσης και το ξεζούμισμα των εργαζόμενων.

Και μια λεπτομέρεια, με ειδική σημασία: Και το 1997, την πρώτη θέση μεταξύ των κερδοφόρων επιχειρήσεων διατήρησε η εταιρία "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών" (με καθαρά κέρδη 18 δισ. δραχμές, έναντι 15,3 δισ. το 1996), την οποία η κυβέρνηση προσφέρει κοψοχρονιά στους "αετονύχηδες" της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας"...


ΣΕΛ.  11

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ