Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Δικαίωση" χωρίς αντίκρισμα;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η οποία καλεί την Τουρκία να καταβάλει στην Ελληνοκύπρια πρόσφυγα από την Κερήνεια συνολικό ποσό 320.000 κυπριακών λιρών ως αποζημίωση για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης ειρηνικά της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερήνεια, καθώς επίσης και ποσόν για ηθική ζημιά, χωρίς την απεμπόληση του δικαιώματος ιδιοκτησίας της περιουσίας.

Η Τιτίνα Λοϊζίδου είχε προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1993. Με την προσφυγή της εκείνη η Λοϊζίδου ζητούσε από το δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. Το δικαστήριο με απόφασή του, στις 18 του Δεκέμβρη 1996, δικαίωσε την Λοϊζίδου αλλά ανέβαλε την απόφασή του όσον αφορά το ύψος της καταβολής αποζημίωσης, την οποία απόφαση εξέδωσε προχτές. Το δικαστήριο στην προχτεσινή απόφασή του αναφέρει ότι η Τιτίνα Λοϊζίδου (και κατά συνέπεια και οι υπόλοιποι πρόσφυγες) εξακολουθεί να είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια της κατεχόμενης περιουσίας της και έχει δικαίωμα καθημερινής πρόσβασης σ' αυτή. Αναφέρει ακόμη ότι ευθύνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα έχει η Τουρκία, η οποία διατηρεί και στρατό κατοχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε χτες ότι το δικαστήριο με την απόφασή του πως η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και είναι υπεύθυνη για την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας και αφαίρεσης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, πρόσβασης και απόλαυσης των περιουσιών. Πρόκειται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, για μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, η οποία οπωσδήποτε θα επηρεάσει προς θετική κατεύθυνση την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σε καμιά περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου δε θα μείνει αναξιοποίητη από την κυπριακή κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική και κρίσιμη και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αξιοποίησής της θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει στις 7 Αυγούστου. Με την απόφαση του δικαστηρίου, συνέχισε, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί κατοχική δύναμη στην Κύπρο, ενώ παράλληλα καθίσταται υπεύθυνη και για την απώλεια βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σ' ερώτηση αν η απόφαση του δικαστηρίου θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή θα επηρεάσει προς θετική κατεύθυνση. Η Τουρκία, πρόσθεσε, οφείλει να ακολουθήσει τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ατομικές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας. Ο Αλέκος Μαρκίδης συστήνει, ωστόσο, προσοχή και επισημαίνει ότι είναι δυνατό να προκύψουν πολύπλοκα νομικά θέματα. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που να μην έχει συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο γενικός εισαγγελέας αφού χαρακτήρισε την απόφαση μεγάλης ιστορικής σημασίας, διευκρίνισε ότι προσφυγές εναντίον της Τουρκίας μπορούν να πραγματοποιήσουν όχι μόνο πρόσφυγες και εκτοπισθέντες αλλά και όσοι διαθέτουν περιουσία στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκαμε κάτι το οποίο θα έπρεπε οι διεθνείς οργανισμοί να κάμουν από χρόνια. Δικαίωσε ένα πρόσωπο που αγωνίστηκε για να βρει το δίκαιό του και θα έπρεπε να δικαιωθεί και η Κύπρος από τους διεθνείς οργανισμούς, που για χρόνια αγωνίζεται να βρει το δίκιο της. Θέλω να χαιρετίσω, στα πλαίσια της γενικότερης μάχης που δίνουμε, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Νομίζω ότι ορθά έχει δηλωθεί από τον γενικό εισαγγελέα ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει συλλογικά να δει τις διάφορες επιπτώσεις - που είναι θετικές ασφαλώς - από αυτή την απόφαση. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις, να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτή την απόφαση".

Η Τουρκία

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία δε θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τον ισχυρισμό ότι δεν την αφορά. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η υπόθεση είναι ζήτημα μεταξύ της Λοϊζίδου και της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου". Η Τουρκία, ισχυρίζεται η ανακοίνωση του υπουργείου, δεν ασκεί καμιά δημόσια εξουσία στο ψευδοκράτος και δεν υπάρχει διεθνές νομικό όργανο, το οποίο να μεταθέτει ευθύνες στην Τουρκία για μέτρα και πράξεις που γίνονται στο ψευδοκράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ