Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκό πένθος για τον δήμαρχο

Το νέο είχε κυκλοφορήσει απίστευτα γρήγορα. Σχεδόν όλοι ήξεραν ότι ο επί 16 χρόνια δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Νικολαϊδης, έφυγε το βράδυ της Τετάρτης. Το διαπιστώσαμε σε μια μικρή βόλτα χτες στους δρόμους του Βύρωνα. Μιλήσαμε με κάποιους. Ολοι είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για το δήμαρχο που έφτιαξε την πόλη τους, που αγάπησε τον Βυρωνιώτη, που στάθηκε δίπλα του στα προβλήματα και τις αγωνίες του. Αλλωστε, τέσσερις τετραετίες εκλεγόταν ως δήμαρχος με το ποσοστό του 70%.Και είναι εμφανές: Ο Βύρωνας σήμερα πενθεί.

"Ηταν ντόμπρος. Τον έβλεπες παντού, στις γειτονιές, στις συγκεντρώσεις. Ηταν εργατικός. Αφησε μεγάλο έργο στο δήμο μας", μας λέει ο Χρήστος Βαλιλίτης.

"Ηταν πάνω απ' όλα άνθρωπος.Θα τον θυμόμαστε πάντα", μας είπε η Δέσποινα Κοτόρη.Ενώ ο σύζυγός της, Βασίλης Κοτόρης,63 χρόνια κάτοικος Βύρωνα, δεν έχει παρά τα καλύτερα λόγια να πει για το δήμαρχο: "Ηταν σ' όλα τέλειος. Δε βρίσκω ούτε μια άσχημη κουβέντα να πω γι' αυτόν τον άνθρωπο. Υπήρξε χρόνια αγωνιστής. Ηταν εργατικός και έτρεχε παντού. Στα υπουργεία, στις γειτονιές, πάντα δίπλα στον κόσμο και στα προβλήματα. Τα έργα που έκανε πολλά. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την καθαριότητα;"...

"Ηταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχει περάσει απ' το Βύρωνα", θα μας πει οΓιάννης Περδικούρης,17 χρόνια υπάλληλος στο Δήμο. "Η σχέση του με τους εργαζόμενους του Δήμου - συνεχίζει - ήταν άψογη. Ο,τι πρόβλημα, ό,τι παράπονο είχαμε το συζητούσαμε μαζί, εργαζόμενοι και δήμαρχος.Και μαζί βρίσκαμε τη λύση, γιατί νοιαζόταν. Ηταν σπουδαίος άνθρωπος. Ο Βύρωνας σήμερα πενθεί".

"Ο Δ. Νικολαϊδης έχει στιγματίσει την πόλη μας, με το παράδειγμα και τη δράση του ως αγωνιστή, ως ζωντανού ανθρώπου. Θα τον θυμάμαι...", μας λέει η Βυρωνιώτισσα Αγγελική.

Ακόμα και οι νεότεροι, όμως, έχουν κάτι να πουν για τον Δ. Νικολαϊδη. "Εχω μάθει απ' τη μητέρα μου ότι ήταν πολύ καλός και ως άνθρωπος και ως δήμαρχος", μας λέει ο 17χρονος Μάριος.Και ο φίλος του, Δημήτρης,ξέρει πως τα γήπεδα του μπάσκετ, που ασχολείται, ο αθλητισμός γενικότερα, υπήρξαν από τα κύρια μελήματα του αγωνιστή δημάρχου. "Ο δήμος μας είναι πρώτος σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες", μας λέει.

Αξίζει να θυμίσουμε ορισμένες μόνο ενέργειες του Δημήτρη Νικολαϊδη ως δημάρχου που καταδεικνύουν την αντίληψή του για το ρόλο και τη δράση της Δημοτική Αρχής. Ηταν στις 15 Δεκέμβρη του 1981 όταν συγκαλεί λαϊκή συνέλευση για τη διαμόρφωση του νέου τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Οπως έλεγε: "εφαρμόζουμε την άμεση επικοινωνία με το λαό γιατί θέλουμε υπεύθυνους πολίτες για το χειρισμό των προβλημάτων".

Στην κατεύθυνση αυτή, και γιατί "η ανύψωση του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου των δημοτών αποτελεί βασική επιδίωξη", ιδρύει Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Δεντροφυτεύει δρόμους και πλατείες. Κλείνει, το Σεπτέμβρη του 1985, το Δήμο γιατί δεν του δόθηκε η τακτική οικονομική ενίσχυση. Και άλλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ