Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Να αποσυρθεί

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο συμπληρώνει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525, απαιτεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που ήδη έχει ζητήσει την κατάργηση του ν. 2525. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι με το νομοσχέδιο προκρίνεται η συρρίκνωση της γενικής και τεχνολογικής μόρφωσης και η βίαια στροφή - μέσω της υπερδιόγκωσης των εξεταστικών φραγμών στο λεγόμενο Ενιαίο Λύκειο - προς τη στενή και "ευέλικτη" κατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΕ, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, κινείται στις παρακάτω αρνητικές συντεταγμένες:

  • Προωθείται η συρρίκνωση των μαθημάτων γενικής παιδείας στο 20 - 30% του προγράμματός τους (άρθρο 3).
  • Καθιερώνεται μια θεαματική ευλυγισία στην ίδρυση ή κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων σε ετήσια βάση, που αποδεικνύει την υποταγή των προγραμμάτων των ΤΕΕ στις στενές και περιορισμένης διάρκειας ανάγκες των επιχειρήσεων (άρθρο 4). Επιτυγχάνεται, υποτίθεται, η σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς, ως στοιχείο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Ουσιαστικά όμως, δημιουργούνται απόφοιτοι "μιας χρήσεως" για την οικονομία των "απασχολήσιμων" εργαζομένων, δηλαδή σε μια οικονομία γενικευμένης επισφαλούς εργασίας χωρίς σταθερές εγγυήσεις.
  • Εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις από την πρώιμη ηλικία των 15 - 16 χρόνων, με αποτέλεσμα, μη έχοντας οι νέοι των 15 χρόνων αναπτύξει πλήρως την ικανότητα κρίσης και αμφισβήτησης, να αποδέχονται "πιο φυσιολογικά" το πλαίσιο των σημερινών εργασιακών συνθηκών.
  • Επιχειρείται και στο επίπεδο των ΤΕΕ η αποσύνδεση μορφωτικών τίτλων και εργασιακών δικαιωμάτων. Θα χορηγούνται τίτλοι χωρίς επαγγελματικό - εργασιακό αντίκρισμα. Μετά τη λήψη των αντίστοιχων τίτλων των ΤΕΕ - επιπέδου ΙΙ και ΙΙΙ - απαιτούνται διαδικασίες πιστοποίησης για την απόκτηση των σχετικών αδειών ασκήσεως επαγγέλματος σε νομαρχιακό και εθνικό επίπεδο (άρθρο 2).
  • Δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη διεύρυνση ιδιωτικοποίησης των μορφωτικών λειτουργιών με την καθιέρωση ιδιωτικών ΤΕΕ, κατά τα πρότυπα των μεταδευτεροβάθμιων ΙΕΚ, όπου η πρωτοκαθεδρία έχει εκχωρηθεί απλόχερα στους ιδιώτες.
  • Παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος για την περαιτέρω διεύρυνση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων στη δημόσια εκπαίδευση - αν λάβουμε υπόψη μας το αρνητικό προηγούμενο στο χώρο των δημόσιων ΙΕΚ - και μάλιστα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα ΤΕΕ για προφανείς λόγους σκοπιμότητας δεν εντάθηκαν προσωρινά στη δομή του ΟΕΕΚ, αλλά ανήκουν τυπικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ