Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Μάστιγα η "μαύρη" εργασία

Ανασφάλιστοι δουλεύουν οι τρεις στους πέντε οικοδόμους στην περιοχή! Κωφεύουν οι αρμόδιοι, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ ο δήμαρχος και υποψήφιος νομάρχης απειλεί με "μέτρα" τους συνδικαλιστές!

Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί η ανασφάλιστη εργασία στις οικοδομές, αλλά και στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο Νομό Ηλείας.Η έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω των σεισμών, έδωσε τη "δυνατότητα" σε πολλούς επιτήδειους εργολάβους να πλουτίσουν με τον ιδρώτα των οικοδόμων του νομού, αλλά και με τους αλλοδαπούς και τους ανήλικους, που, λόγω της φτώχειας, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα και χωρίς ασφάλιση.

Στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στο νομό, την πρωτιά στο να απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, την κατέχουν οι εργολάβοι του ΟΤΕ.Αυτοί, με τη "βούλα" του Δημοσίου, ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, αφού ούτε το ωράριο τηρούν, ούτε το πενθήμερο, ούτε τη συλλογική σύμβαση. Και παρά τις συνεχείς καταγγελίες που δέχονται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου,αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι την ασύδοτη δράση τους.

Οι συνεχείς επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Σε συστηματική έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα, αποδείχτηκε ότι οι τρεις στους πέντε εργαζόμενους στην οικοδομή είναι ανασφάλιστοι.Αποδείχτηκε επίσης ότι στις οικοδομές στο Νομό Ηλείας δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι από 15 έως 65 χρονών. Η λύση όμως του προβλήματος δεν είναι άμεσα ορατή, αφού η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Με επιστολή προς τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Ηλεία, το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και καλεί το ΙΚΑ να αρχίσει εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της παρανομίας και για να καταγραφούν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να πληρώνονται με βάση τη συλλογική σύμβαση και να ασφαλιστούν κανονικά.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ενόχλησαν τον δήμαρχο Πύργου και υποψήφιο νομάρχη Γ. Δημητρακόπουλο,ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων ΠύργουΠ. Σταθά και του "συνέστησε" να μην παρεμβαίνει στις αυθαιρεσίες, που συμβαίνουν στο υπό ανέγερση Νομαρχιακό Νοσοκομείο, διότι θα πάρει μέτρα! Με δήλωσή του στο "Ρ", ο Π. Σταθάς κατήγγειλε την αδιαφορία του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, τονίζοντας ότι "αυτή έχει σαν στόχο την υπονόμευση του αγώνα του Συνδικάτου και την κάλυψη των παρανομούντων". Οσο για τη στάση του δημάρχου, σημείωσε: "Τέτοιες απειλές δε μας πτοούν. Εμείς, παρά τις αντιξοότητες, θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και θα πιέζουμε σε κάθε κατεύθυνση για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ