Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη "ρότα" της ασυδοσίας

Εισφοροκλοπή, παραβίαση συμβάσεων, παρακράτηση δεδουλευμένων στα τουριστικά επιβατηγά πλοία. Απαράδεκτη αποδεικνύεται και η τακτική των αρμόδιων υπηρεσιών του ΝΑΤ

Η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, η εισφοροκλοπή σε βάρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και η μη καταβολή δεδουλευμένων στους ναυτεργάτες, είναι ορισμένες από τις ...δραστηριότητες των εφοπλιστών των τουριστικών - επιβατηγών πλοίων και των πλοίων της ακτοπλοϊας. Ομως απαράδεκτη είναι και η στάση των υπηρεσιών του ΝΑΤ, απέναντι στην ασυδοσία των εφοπλιστών.

Ενδεικτική είναι η στάση της Διεύθυνσης Πόρων του ΝΑΤ απέναντι στην πλοιοκτήτρια εταιρία VERGINA FERRIES LTD,η οποία από το Νοέμβρη του 1997παρακρατεί τις εισπραγμένες ασφαλιστικές εισφορές των ναυτεργατών, που υπηρετούν στα πλοία της "VALENTINO" και "BRINDISI" με σημαία,...Μάλτας συμβεβλημένα με το ΝΑΤ. Πριν τον Ιούνη, η εταιρία είχε καταβάλει στο ΝΑΤ μεταχρονολογημένες επιταγές (η είσπραξη των χρημάτων θα γινόταν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα), εκ των οποίων η μία ήταν ακάλυπτη και το ΝΑΤ την επέστρεψε! Πριν τρεις μέρες, δηλαδή στις 28 Ιούλη, η Διεύθυνση Πόρων του ΝΑΤ, με επιστολή της προς την εν λόγω πλοιοκτήτρια, ανέφερε ότι: "Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές, για το χρονικό διάστημα από 1.12.97 έως 30.6.98 και επειδή δεν έχουν υποβληθεί καταστάσεις πληρωμάτων από 1.11.97 και μετά, τα πλοία θεωρούνται ανασφάλιστα και δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ασφάλισής τους". Την επόμενη μέρα, στις 29 Ιούλη, η εταιρία καταθέτει ξανά μεταχρονολογημένες επιταγές και η υπηρεσία, χωρίς να περιμένει σχετική απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ, την ίδια μέρα στέλνει νέα επιστολή προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, με την οποία θεωρεί ότι τα πλοία της έχουν ασφαλιστική κάλυψη και ότι οι νέες συμβάσεις ασφάλισης θα έχουν υπογραφεί μέχρι τις 15 Αυγούστου το αργότερο! Επιπλέον, οι ναυτεργάτες των δύο παραπάνω πλοίων είναι και απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες!

Χτες, η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπείες στο λιμάνι της Πάτρας, όπου καταπλέουν τα δύο πλοία "με επιδίωξη - όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου - την επίλυση των προβλημάτων αυτών επί τόπου".

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοϊας, με ...πρωτοπόρους τους Αγούδημο και Αγαπητό έχουν επιδοθεί και σε παραβίαση της σχετικής συλλογικής σύμβασης, καθώς αρνούνται να καταβάλουν στους ναυτεργάτες τις πρόσθετες αμοιβές που προβλέπονται για τα εξπρές δρομολόγια, που εκτελούνται κατά τη θερινή περίοδο. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε, συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες να περιοδεύσουν στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και της Πάτρας, προκειμένου να παρέμβουν για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ