Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Κούφιες υποσχέσεις και άνοδος της ανεργίας

ΤΟΚΙΟ.-

Ευαγγελιζόμενος μια "φρέσκια" προσέγγιση για την επίλυση του δύσκολου προβλήματος της ανόρθωσης της τρεκλίζουσας οικονομίας, ο νέος πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι έκανε χτες τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησής του. "Πρόκειται για μια νέα και φρέσκια σε ιδέες σύνθεση, που θα αντιπαλέψει σθεναρά, θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις με άμεση δράση, για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της χώρας", ήταν οι πρώτες συνοδευτικές δηλώσεις του μια μέρα μετά την εκλογή του.

Δε χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα και τις δηλώσεις αυτές επισκίασαν οι ειδήσεις από την ανακοίνωση των τελευταίων ποσοστών ανεργίας. Το μήνα Ιούνη, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 4,3% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων - για την ακρίβεια, ρεκόρ από το 1953 που έχει αρχίσει επισήμως να καταγράφεται η ανεργία - ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Μάη ήταν 4,1%. Σε απλούς αριθμούς, ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα 2,84 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου 550.000 περισσότεροι απ' ό,τι πέρσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας Διοίκησης και Συντονισμού της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο παρατήρησης και μελέτης είναι ότι η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας πολλαπλάσιος αριθμός, αν υπολογιζόταν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή ακόμα και με τα στάνταρτ που ισχύουν στις ΗΠΑ. Η χώρα υπολογίζει και καταγράφει οποιοδήποτε έχει δουλέψει έστω και μία εργάσιμη ώρα ως πλήρως απασχολούμενο! "Η κατάσταση της ανεργίας είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας και πρόσθεσε, ότι "υπάρχουν λιγότεροι εργάτες ολικής απασχόλησης και περισσότεροι μερικής απασχόλησης".

Μέτρα (;) κατά της ανεργίας

Οσο για τους λόγους που οι αναλυτές πιθανολογούν ότι προκάλεσαν την αύξηση της ανεργίας, είναι η ύφεση της οικονομίας της χώρας, εξαιτίας της κρίσης στην Ασία και μια σειρά αποτυχημένων χειρισμών της ιαπωνικής κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι μαζικές απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με οικονομολόγους, οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερο, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και αυτό έχει αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, αναγκάζοντας τις ιαπωνικές εταιρίες να ακολουθούν επιθετική πολιτική στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

Πώς αναμένεται να αντιμετωπίσει η νεοσύστατη κυβέρνηση Ομπούτσι το πρόβλημα; Με το "υπουργείο Οικονομικής Ανάκαμψης", όπως ονόμασε ο Ομπούτσι όλα τα συναφή οικονομικά υπουργεία, που θα ασχοληθούν με την προβληματική οικονομία. Ανάμεσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Μιγιαζάβα,που είχε παραιτηθεί το 1993, αλλά απάντησε θετικά στην έκκληση Ομπούτσι για να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι στις "λαμπρές μέρες του ένδοξου παρελθόντος". Ηδη, οι πρώτες ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν κατ' αρχάς δραστικές μειώσεις στη φορολογία, που θα φτάσουν στο ύψος των 6 τρισ. γιεν (42 δισ. δολάρια), αλλά και περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες που θα φτάσουν 10 τρισ. γιεν (70 δισ. δολάρια) και περίπου 20% περικοπές στο κράτος και τη "γραφειοκρατία" για την επόμενη πενταετία. Μέτρα, κομμένα και ραμμένα στις επιταγές των αγορών και των αναλυτών... αλλά για την ανεργία, μάλλον δε δίνονται απαντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ