Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ
Μια ακόμη υπόθεση των πολυεθνικών

Του Δημήτρη ΦΕΤΣΗ*

Το πρόβλημα του ΕΥΡΩ σχολιάζεται σκοπίμως από τους θιασώτες της ΕΕ ως πρόβλημα μεταβατικό και πρόβλημα προσαρμογής. Αυτό κάνει π.χ. και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στον πρόσφατο απολογισμό δράσης για τη ΓΣ της Συνομοσπονδίας, στις 13 και 14 Ιούνη. Αναφέρεται εκεί στα "οφέλη" από το ΕΥΡΩ και στα προβλήματα προσαρμογής, που τα εντοπίζει στις ταμειακές μηχανές, τις αλλαγές των τιμών κλπ, καθώς και στην ανταγωνιστική πίεση. Μια πίεση, που βέβαια, θα δεχτούν στην πράξη όλες οι μικρές επιχειρήσεις της ΕΕ από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν έτσι την εντύπωση ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη της δράσης μας με τη συμμετοχή σε επιτροπές για το ΕΥΡΩ στην ΕΕ, με τη δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών, "εκσυγχρονισμό" και άλλα τέτοια. Αφήνουν το δάσος και βλέπουν το δέντρο. Η αντίληψη αυτή είναι υποταγμένη και δογματικά προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του κεφαλαίου και δεν αναφέρεται στην ουσία της εφαρμογής του ΕΥΡΩ που είναι μια ακόμη υπόθεση των πολυεθνικών της ΕΕ που στοχεύει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Θέλουν ένα ισχυρό νόμισμα στη σύγκρουση και τον ανταγωνισμό με τα άλλα δύο ισχυρά ιμπεριαλιστικά οικονομικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μπροστά σ' αυτό το στόχο θέλουν θυσία τους ΕΒΕ, μεγαλύτερη εξάρτηση και εκμετάλλευση των εργαζομένων με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τους μικροαγρότες με το ξεκλήρισμά τους για πολλαπλασιασμό των κερδών τους.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας αυτοί που σε όλους τους τόνους προβάλλουν τα δήθεν οφέλη από το ΕΥΡΩ. Ποια οφέλη; Μας παίρνουν το δάσος και μας χαρίζουν(;) ένα δέντρο σε συσκευασία λιτότητας. Τα διαθέσιμα της χώρας, η κεντρική τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα, η νομισματοπιστωτική πολιτική, το εθνικό νόμισμα και η εθνική οικονομία θα παραδοθούν χωρίς αντάλλαγμα στα ανεξέλεγκτα όργανα της ΕΕ, της επιτροπής των ΕΚΤ και το ΕΣΚΤ. Εναντι αυτών μας λένε θα έχουμε (ποιοι;) ισχυρό νόμισμα, ισχυρή οικονομία, ελευθερία κίνησης των καταναλωτών και άλλα τέτοια. Δε μας λένε ότι το πρόγραμμα της ΟΝΕ προβλέπει μια φορά λιτότητα για να πιάσουμε τους δείκτες και δέκα φορές χωρίς χρονικό τέλος, για να τους διατηρήσουμε! Γιατί τόση πρεμούρα σ' όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους της ΕΕ να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι όχι μόνο η πιο... θαυμάσια, αλλά και η μοναδική προοπτική, ο γνωστός πλέον μονόδρομος; Προφανώς μέσα στο κεφάλι τους έχουν το τέλος του κόσμου χωρίς ΕΥΡΩ και ΟΝΕ, το τέλος της ανθρώπινης σκέψης που δεν μπορεί τίποτε άλλο να παράγει εκτός απ' αυτά τα δύο, ίσως και το τέλος της ιστορίας, αφού την ιστορία την ανέθεσαν πλέον να τη γράφουν οι πολυεθνικές.

Μετά απ' όλα αυτά είναι αστείο να μιλάμε για οφέλη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) από το ΕΥΡΩ. Εδώ χάσαμε την εθνική οικονομία, οφέλη για τις ΜΜΕ ψάχνουμε; Γι' αυτές η μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη. Το μέλλον τους υπάρχει μόνο ως εξάρτημα των πολυεθνικών. Τις θέλουν μόνο ως παραγωγούς πλούτου στον αστερισμό του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλιώς είναι άχρηστες και να συντριβούν. Στους μονόδρομους του κεφαλαίου δε χωράνε άλλοι δρόμοι.

Ωστόσο, η μοιρολατρία δεν ταιριάζει ούτε στους λαούς ούτε στους ΕΒΕ, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους... Γι' αυτό ο άλλος δρόμος ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής οικονομικής πολιτικής που υπάρχει σε πείσμα των πολυεθνικών μονόδρομων μπορεί για μας να γίνει οδηγός οικονομικής υποταγής και να αποτελέσει την αισιόδοξη απάντησή μας στην γκρίζα προοπτική τους.

* Ο Δημήτρης Φέτσης είναι μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, από τη ΔΗΚΕΒΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κανείς στις φιέστες του υπουργείου και της ΕΕ!» (2011-12-16 00:00:00.0)
Το πανάκριβο εισιτήριο της ΟΝΕ (2008-08-28 00:00:00.0)
Ευρω-πλιάτσικο (2003-12-17 00:00:00.0)
Γιατί παραξενεύονται; (2003-11-07 00:00:00.0)
Πόσο ενιαίο και ισχυρό είναι το ΕΥΡΩ; (1999-02-17 00:00:00.0)
Γιατί εισάγεται το ΕΥΡΩ; (1999-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ