Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
"Μικρό πακέτο", μεγάλες ανατροπές

Με ρυθμίσεις για τα κατώτερα όρια συντάξεων, τις συντάξεις θανάτου, τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, έρχεται το νομοσχέδιο για το "μικρό πακέτο" του ασφαλιστικού

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύεται μέσα από τις"βασικές αρχές" του νομοσχεδίου για το "μικρό πακέτο" του ασφαλιστικού, όπως ονομάζει η κυβέρνηση την πρώτη δέσμη μέτρων, για την υπονόμευση της ασφάλισης.

Οι άξονες του νομοσχεδίου, παρουσιάστηκαν - και εγκρίθηκαν από αυτό - στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στα κατώτατα όρια συντάξεων και στις συντάξεις θανάτου,εκτός φυσικά από τα ζητήματα που έχει προαναγγείλει, όπως της διαχείρισης της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, της ενοποίησης πολλών ασφαλιστικών οργανισμών, της παρέμβασης στα θέματα των δαπανών υγείας, στα πλαίσια των περικοπών που έχει επιβάλλει.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος εμπεριέχεται και στα σχετικά ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η κοινωνική ασφάλιση να έχει απόλυτα "ανταποδοτικό" χαρακτήρα, με περιορισμένη κρατική παρέμβαση τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στις υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους, με περιορισμό ακόμα και των υποχρεώσεων των εργοδοτών σε αρκετές περιπτώσεις, τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των επικουρικών ταμείων και προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Εκεί παραπέμπει και το λεγόμενο σύστημα των "πυλώνων" που στη βάση του βρίσκεται μια κύρια "εθνική" και ελάχιστη σύνταξη για όλους, με ισοπέδωση των άλλων παροχών. Αυτό το σύστημα σκιαγραφεί εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις οδηγίες της και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε επίπεδο κορυφής.

Το ζήτημα των "προνοιακών" παροχών έχει συζητηθεί ήδη από την κυβέρνηση, αποτέλεσε και - όπως είναι φυσικό - θέμα της συζήτησης στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό και το ζητούμενο είναι ο περιορισμός τους μέχρι και την εξαφάνισή τους. Αυτές ήταν και οι προτάσεις που έγιναν στο πόρισμα του "κοινωνικού διαλόγου", όπου οι συνομιλητές και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Π. Τήνιος συνέταξαν έναν κατάλογο παροχών υπό επανεξέταση, ανάμεσα στις οποίες ήταν και τα κατώτερα όρια συντάξεων!

Δίπλα στο ζήτημα των παροχών που αναμένεται να "ψαλιδιστούν" στον ένα ή τον άλλο βαθμό, φιγουράρει και το θέμα των κλάδων υγείας, για τους οποίους έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις με τις λίστες των φαρμάκων, στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, με αρνητικές συνέπειες για το επίπεδο περίθαλψης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Το θέμα των κατώτερων συντάξεων, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει σε σχέση με τη διαφορετική αντιμετώπιση που ισχύει για τους προσληφθέντες από το 1993 και μετά σε σύγκριση με τους παλαιότερους. Η "βελτίωση" που μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση όχι μόνο είναι ανάξια λόγου, αλλά είναι και μια απόπειρα να καμουφλάρει την άρνησή της να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν δημιουργήσει πελώρια προβλήματα στους ασφαλισμένους. Ακόμα περισσότερο, στη βάση της λογικής της είναι η διεύρυνση των χαμηλών ορίων των κατωτέρων συντάξεων, που ισχύουν για τους νεοπροσληφθέντες και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους!

Ομως το νομοσχέδιο θα ασχοληθεί και με την περιουσία των ταμείων, θέμα σημαντικό και με πολλές προεκτάσεις που δεν είναι άσχετο με το σύστημα ασφάλισης που οραματίζεται η κυβέρνηση και τον τρόπο διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας των ταμείων, ουσιαστικά δηλαδή έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης, όπως αυτή υπήρξε πριν τις καταστροφικές παρεμβάσεις της ΝΔ και τη συνέχιση της διάλυσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο τρόπος διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων έχει να κάνει με το τι ταμεία θα υπάρχουν, τον χαρακτήρα των επικουρικών και τον τρόπο λειτουργίας τους, το ρόλο των κύριων ασφαλιστικών οργανισμών, τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε εκατοντάδες δισ. δραχμές ανέρχονται τα αποθεματικά μόνο των επικουρικών ταμείων και η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ντόπιο κεφάλαιο, απαιτούν τα κεφάλαια αυτά να διοχετευτούν σε διάφορες επενδυτικές δράσεις και στο χρηματιστήριο, δηλαδή στις τσέπες τους.

Πολύς θόρυβος γίνεται και για το Ενιαίο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων, θέμα που για μια ακόμη φορά παραπέμπεται στις καλένδες, αφού αν και αναφέρθηκε ότι έχει υπάρξει "κατ' αρχήν συμφωνία", η προώθησή του συνοδεύεται από τη λύση των... επιπτώσεων που θα προκαλέσει η δημιουργία του. Εντύπωση προκαλεί και φυσικά έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, ότι η δημιουργία του ταμείου έρχεται και ξανάρχεται σαν σίγουρο ενδεχόμενο σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως όταν η ηγεσία της ΟΤΟΕ και η κυβέρνηση θέλουν να παρουσιάσουν κάποια θετική για το χώρο εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ