Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με δυο παπούτσια πάνινα

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς συναντήθηκαν και περπάτησαν μαζί τους δρόμους των Βαλκανίων, ανακαλύπτοντας τις κοινές μνήμες των δύο λαών. Η μουσική τους συνάντηση "γέννησε" δέκα τραγούδια, επηρεασμένα από την παραδοσιακή μουσική, αλλά και σύγχρονες μπαλάντες. Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο "Θεσσαλονίκη - Γιάννενα, με δυο παπούτσια πάνινα", όπως είναι ο τίτλος του δίσκου. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς έντυσε με τους στίχους του, έξι από τα τραγούδια του δίσκου, δίνοντας όνομα στα συναισθήματα και ζωγραφίζοντας τις εικόνες που ταίριαζαν στις μουσικές του Μπρέγκοβιτς και στην ερμηνεία του Νταλάρα. Στο μουσικό αυτό ταξίδι, συμμετέχουν και οι τραγουδιστές Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν από τη "Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα", με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, αφού η ΝΕΤ θα μεταδώσει μαγνητοσκοπημένη τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα (Κυριακή ΝΕΤ 22.45).

Στο ακρωτήριο Ταίναρον

Τον δημιουργό της "Εκδίκησης της γυφτιάς" και του "Ακρωτηρίου Ταίναρον", τον Νίκο Ξυδάκη, παρουσιάζει η εκπομπή "Πορτρέτα". Ο γνωστό καλλιτέχνης, στη συζήτηση που έχει με τον Ζαχαρία Σώκο, ξαναθυμάται τη διαδρομή του στο χώρο της μουσικής, από το 1978, που πρωτοεμφανίστηκε με τον δίσκο "Η εκδίκηση της γυφτιάς", μέχρι σήμερα. Οι μουσικές του ρίζες, τα ακούσματα που τον επηρέασαν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μουσικής, ο ρόλος της παράδοσης και τα όρια των πειραματισμών, είναι μερικά από τα ζητήματα που θίχτηκαν στη διάρκεια αυτού του διαλόγου. Η εκπομπή φυσικά πλαισιώνεται από μουσικές στιγμές από τα έργα του δημιουργού. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ζιώζιου(Τρίτη ΝΕΤ 23.00).

Το θέατρο στην ΕΤ - 1

Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη "Το σπίτι των τεσσάρων κοριτσιών", θα παρουσιάσει η εκπομπή του πρώτου κρατικού καναλιού "Το θέατρο στην ΕΤ - 1". Κεντρικό πρόσωπο το έργου είναι ο Γεράσιμος Προκόπης, ο οποίος έχει τέσσερις κόρες σε ηλικία γάμου και θέλει να τις παντρέψει. Μία απ' αυτές θέλει να την παντρέψει με το γιο ενός φίλου του, αλλά οι υπόλοιπες τρεις έχουν τις αντιρρήσεις τους. Στο τέλος όμως, όλες θα αποκατασταθούν και μαζί με αυτές και η γεροντοκόρη αδελφή του Γεράσιμου. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Ασημακόπουλου. Παίζουν οι Ιάκωβος Ψαρράς, Δημήτρης Καλιβωκάς, Πωλίνα Γκιωνάκη, Λίλα Καφαντάρη, Ελένη Κρίτα κ.ά. (Τρίτη ΕΤ - 1 24.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο θέατρο «Αλσος» τον Σεπτέμβρη (2023-07-28 00:00:00.0)
Μια γιορτή με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς στις 5 Γενάρη (2023-01-04 00:00:00.0)
Το πορτρέτο του Ν. Παπάζογλου (1998-12-19 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (1998-02-04 00:00:00.0)
Ο "δικός μας" Μπρέγκοβιτς (1996-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ