Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβέρνηση και καταπατητές τρώνε το Εθνικό Κτηματολόγιο!

Με τέσσερις κινήσεις, κάνουν "ματ" κατά του μεγάλου έργου, με ...εξαγγελίες, νομοσχέδια και άλλες εμπρηστικές μεθοδεύσεις

Κατά καιρούς, πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχουν χαρακτηρίσει την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, ως "το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα" που γίνονται στη χώρα μας. Εκείνο όμως που δεν ομολογεί κανείς είναι ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει με τέσσερις κινήσεις να κάνει ...ματ σε βάρος του Εθνικού Κτηματολογίου, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε "γράμμα νεκρό".

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι τέσσερις αυτές κινήσεις είναι οι εξής:

  • Το δασοκτόνο νομοσχέδιο Τζουμάκα, με το οποίο δικαιώνονται οι καταπατητές δασικών εκτάσεων μέχρι το 1975, ενώ αποχαρακτηρίζονται οι εκτάσεις που καταπατήθηκαν.
  • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπουλήσει στους καταπατητές πάνω από 300.000 καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου "νέας γενιάς", καθώς η... δικαίωση θα γίνει σε όσους καταπάτησαν τέτοια ακίνητα μέχρι το 1988, δηλαδή μέχρι την πρώτη επταετία του ΠΑΣΟΚ.
  • Η ιδιωτικοποίηση της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία θα μετατραπεί σε έναν οργανισμό που θα υλοποιήσει όλη τη "λάντζα" του ξεπουλήματος, μακριά από συστολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έννοιες, όπως "δημόσιο συμφέρον".
  • Αυτή καθαυτή η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, με "βήματα χελώνας", με αναθέσεις μελετών που βρωμούν από μακριά, αλλά και με τη μη νομοθετική κατοχύρωση του δημοσίου έναντι των καταπατητών.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, δε θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι καταπατητές, οι εμπρηστές και οι οικοπεδοφάγοι τρώνε το Εθνικό Κτηματολόγιο υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που με τις ενέργειές της αυτές δεν τους επιβραβεύει απλώς, αλλά τους άνοιξε την όρεξη για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο με τους δεκάδες εμπρησμούς, που έκαναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού.Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο

Και να φανταστεί κανείς ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε μελέτη που είχε εκπονήσει πριν από πέντε χρόνια για να αποδείξει την αναγκαιότητα του Εθνικού Κτηματολογίου ως αναπτυξιακού, οικονομικού και νομικού εργαλείου, επισήμαινε ότι η κατάρτισή του θα αποκαλύψει χιλιάδες καταπατήσεις και θα αποδώσει στο δημόσιο όφελος άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών σε τιμές της περιόδου εκείνης, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια ποσά σήμερα, αν υπολογίσει κανείς την τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τότε.

Προφανώς, η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση βιάζεται πολύ να κλείσει το θέμα, αφού, όχι μόνο δεν περιμένει να κατοχυρώσει την περιουσία του το δημόσιο, αλλά προσπαθεί, πριν την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, να ξεπουλήσει όσο - όσο τα καταπατημένα στους ίδιους τους καταπατητές, για να κλείσει μερικές "μαύρες τρύπες" του προϋπολογισμού και να πλησιάσει πιο πολύ το στόχο της... ΟΝΕ. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αρμόδιοι. Εχουν μάλιστα οι ίδιοι υπολογίσει ότι από αυτό το γενικό ξεπούλημα θα αποκομίσουν το πολύ γύρω στα 300 δισ. δρχ. Δηλαδή ακόμη και με καθαρά οικονομίστικους όρους της "ελεύθερης αγοράς" να το πάρει κανείς, το δημόσιο με αυτές τις ενέργειες θα ζημιωθεί με πάνω από 1,5 - 2 τρισεκατομμύρια δραχμές.Επομένως αυτή η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι μόνο κοινωνικά και ηθικά εγκληματική, αλλά αποτελεί και τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Ας σταθούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά σε κάθε μία από τις τέσσερις κινήσεις της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ματαιώνουν την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Κίνηση 1η: ΔΑΣΟΚΤΟΝΙΑ

Οταν πριν από 2 χρόνια διέρρευσε - και μάλιστα κατακαλόκαιρο πάνω στην έξαρση των πυρκαγιών - από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα το δασοκτόνο νομοσχέδιο πολλοί πίστεψαν ότι απλώς επρόκειτο για "ιδέες", που δε θα τολμούσε καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να υλοποιήσει. Αλλωστε, το ίδιο σχέδιο κυκλοφορούσε και επί κυβέρνησης ΝΔ, αλλά δεν τόλμησε να το εμφανίσει προς τα έξω. Κι όμως το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη για ψήφιση στη Βουλή! Τι προβλέπει;

  • Τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων που είχαν γίνει μέχρι το 1975, έναντι "πινακίου φακής". Και, φυσικά, τον αποχαρακτηρισμό όλων των εκτάσεων αυτών για να μπορούν οι καταπατητές να τις... αξιοποιήσουν μέσω της τσιμεντοποίησης.
  • Με πρόσθετες ρυθμίσεις στο ίδιο νομοσχέδιο, επιχειρείται η απεμπλοκή 140 οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα μπορέσουν να οικοδομήσουν αν είχαν αγοράσει τις εκτάσεις αυτές μέχρι το 1979. Επιπλέον απεμπλέκονται από ιδιοκτησιακά και άλλα προβλήματα όλοι οι άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ώστε να μπορέσουν να υπογράψουν οριστικά συμβόλαια και στη συνέχεια να... οικοδομήσουν στα δάση. Με τις συνοπτικές αυτές διαδικασίες, φυσικά, διαγράφονται και όλα τα προβλήματα αρκετών οικοδομικών συνεταιρισμών που έχουν αγοράσει εκτάσεις από... καταπατητές!

Πού καιρός τώρα να περιμένει κανείς την κατάρτιση του δασικού κτηματολογίου, που ως γνωστόν βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα; Για τέτοια είμαστε τώρα; Κι ας έχει δείξει μόνο η κτηματογράφηση της περιοχής της Αργολίδας που έγινε μέχρι τώρα κτισμένους σε καταπατημένα δάση ακόμη και ολόκληρους οικισμούς!

Κίνηση 2η: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή να δώσει το δικαίωμα στους καταπατητές που κατέχουν αυθαίρετα ακίνητα του δημοσίου πριν από την 1/1/1988 να τα εξαγοράσουν. Μια εξαγορά μάλιστα με πολλές - πολλές διευκολύνσεις!

Η εξαγορά θα μπορεί να γίνει ακόμη και σε 18 δόσεις, αρκεί ο καταπατητής να σπεύσει να υποβάλει αίτηση μέσα σε διάστημα 6 μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, γίνονται και εκπτώσεις από την αντικειμενική αξία του ακινήτου που φτάνουν το 80%! Σε άλλες επίσης περιπτώσεις - αν η καταπάτηση έγινε πριν το 1945 - τα καταπατημένα ακίνητα παραχωρούνται... δωρεάν!

Αλήθεια, δε σκέφτηκε κανείς αρμόδιος το απλό ερώτημα: Αφού δίνουμε το δικαίωμα της εξαγοράς σε όλους τους καταπατητές, τότε προς τι όλη η "φασαρία" για την κατάρτιση του κτηματολογίου;

Κι όμως. Ολα τα έχει σκεφτεί η ..."εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον αποκτήσει ειδικότητα στο ξεπούλημα. Γι' αυτό και προχωρεί ακάθεκτη στις επόμενες κινήσεις.

Κίνηση 3η: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

Πολλοί δεν είχαν δει και με πολύ καλό μάτι την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Και είχαν βέβαια τους λόγους τους, αφού ήταν μεγαλοκαταπατητές. Αλλά και η κυβέρνηση έσπευσε να τους δικαιώσει. Στην αρχή με το νόμο για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, από το οποίο παραλείπει το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Ουσιαστικά δηλαδή, δημόσιο και καταπατητές εξισώνονται, αναλαμβάνοντας και οι δύο την υποχρέωση να αποδείξουν ότι το ακίνητο είναι δικό τους, αντί την υποχρέωση αυτή να έχει, όπως είναι φυσιολογικό, μόνο ο καταπατητής.

Η συνέχεια βέβαια είναι και αυτή γνωστή. Η κατάρτιση του Κτηματολογίου προχωρά με τρομακτικές καθυστερήσεις που οφείλονται στο όργιο των μεθοδεύσεων για την ανάθεση των μελετών σε "ημετέρους" που προκάλεσε μπαράζ ενστάσεων και δικαστικών παρεμβάσεων. Ετσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες, δεν έχουν απορροφηθεί ούτε τα 12 δισ. δρχ. (από τα 45 συνολικά που προϋπολογίστηκε η πρώτη φάση του προγράμματος) που αφορούν τα δύο πιλοτικά προγράμματα, ενώ η ανάθεση για το κύριο πρόγραμμα εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβρη. Και σαν να μην έφταναν αυτά πρόσφατα - με την άδεια και των Βρυξελλών - κόπηκαν από το Κτηματολόγιο 8 - 10 δισ. δρχ. και θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα...

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ηγεσία του Συλλόγου των Τοπογράφων Μηχανικών, όχι μόνο δεν αντέδρασε για όλα αυτά - μάταια περιμένουν πολλοί, έστω για τα "μάτια του κόσμου", να βγάλει μια ανακοίνωση για το ξεπούλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στους καταπατητές, ματαιώνοντας ουσιαστικά το έργο τους και την κατάρτιση του κτηματολογίου - αλλά, αντίθετα, αντέδρασε σε όλους όσοι κατάγγειλαν τη διαφθορά των αναθέσεων!

Η κατευθυνόμενη δυσφήμιση, λοιπόν, "από τα μέσα" του μεγάλου αυτού έργου άφησε το περιθώριο στην κυβέρνηση να δημιουργήσει το έδαφος για το ξεπούλημα.

Κίνηση 4η: Ο... ΦΟΡΕΑΣ

Για να μπορέσει όμως η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το γενικό ξεπούλημα, χρειάζεται να εκλείψει ο φορέας αυτός που διαχειρίζεται τη μερίδα του λέοντος της περιουσίας του δημοσίου, δηλαδή η ΚΕΔ. Οχι βέβαια ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει και τόσες πολλές αναστολές - άλλωστε στο παρελθόν έχει δώσει εξετάσεις, υπακούοντας στα κελεύσματα των κυβερνήσεων - αφού ξεπουλά το δάσος στο Διόνυσο ως οικόπεδα. Αλλά πολύ καλύτερα γίνεται το "παιχνίδι", όταν η συγκεκριμένη εταιρία ιδιωτικοποιηθεί - κάτι που έχει εξαγγείλει ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μια ιδιωτικοποίηση βέβαια, που θα παίξει ακόμη πιο ευρύ ρόλο στο μέλλον, καθώς στην κατοχή της ΚΕΔ υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου προς "αξιοποίηση", ενώ αυτή μάλλον θα κληθεί να οργανώσει και την οικοπεδοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού. Αυτή επίσης θα αναλάβει την παραχώρηση για εκμετάλλευση από ιδιώτες εκτάσεων των παραλιών, μόλις αυτές εκκαθαριστούν από τα αυθαίρετα ή ακόμα και των... βραχονησίδων, όπως προδιαγράφει το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει ετοιμαστεί ήδη και αφορά τον αιγιαλό και τις παραλίες της χώρας.

Γενικό συμπέρασμα: Η πολιτική της... "αειφόρας" αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας σ' όλο το μεγαλείο!

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ