Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο Νώντας Αποστολίδης

Την Κυριακή 26 Ιούλη, μετά από πολύχρονη μάχη με ανίατη ασθένεια, άφησε την τελευταία του πνοή, ο αγωνιστής Νώντας Αποστολίδης.

Ο Νώντας Αποστολίδης γεννήθηκε το 1925 στο Μεταλλικό Κιλκίς. Το 1943, σε ηλικία 18 ετών εντάσσεται στο ΕΑΜ νέων του χωριού του και αργότερα στην ΕΠΟΝ, της οποίας υπήρξε στέλεχος του Νομού Κιλκίς, και στο ΚΚΕ. Το 1947 συλλαμβάνεται, καταδικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο σε πέντε χρόνια φυλάκιση και εξορίζεται στη Γυάρο. Το 1948 τον ξαναφέρνουν στο Κιλκίς και ξαναδικάζεται ισόβια (πρόταση του Β' Επιτρόπου ήταν: Θάνατος) και ξαναστέλνεται στη Γυάρο.

Στην εξορία έμεινε μέχρι το 1960. Το 1967 κατά τη διάρκεια της Χούντας συλλαμβάνεται και εξορίζεται μέχρι το 1970. Συνολικά έμεινε στη φυλακή και σε τόπους εξορίας 17 χρόνια.

Πέρασε τα 55 από 73 χρόνια της ζωής του στις επάλξεις του αγώνα για τα δίκαια του λαού μας, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στέλεχός του, γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς και τα τελευταία χρόνια συνεχώς πρόεδρος του παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

Το τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφερε ο Τάσος Παπαδόπουλος, που μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο Νώντας Αποστολίδης ήταν μια σημαντική μορφή λαϊκού αγωνιστή του Νομού Κιλκίς, έντιμος και συνεπής, πιστός στο Κόμμα του και στα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στάθηκε αλύγιστος σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έμεινε όρθιος ακόμη και όταν τον εκβίαζαν να υπογράψει για να δει τον πατέρα του πριν αυτός πεθάνει και έτσι όρθιος πέρασε στην αιωνιότητα και στο ατέλειωτο πάνθεο των ηρώων, των Αγίων του λαού μας. Ξεχώριζε για την ηρεμία και νηφαλιότητά του και τη βαθιά του πίστη ότι παρ' όλες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η δύναμη του λαού είναι ακατανίκητη". Και ο Τάσος Παπαδόπουλος κατέλεξε:

"Αγαπημένε μας σύντροφε Νώντα, Νώντα μας. Για όσα πολλά πρόσφερες και για όσα μας άφησες παρακαταθήκη έχουμε να σου δώσουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσει το Κόμμα μας σταθερά την αταλάντευτη πορεία του. Καλό σου ταξίδι και αιωνία σου η μνήμη".

Στην κηδεία του Νώντα Αποστολίδη παραβρέθηκε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεία της ΝΕ Κιλκίς, αντιστασιακοί και πλήθος κόσμου από ολόκληρο το νομό.

Η ΚΟΒ Μεταλλικού στη μνήμη του Ν. Αποστολίδη πρόσφερε 60.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κιλκίς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ