Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καραμπινάτο σκάνδαλο το ξεπούλημα

Στην Εγνατία Τράπεζα αποφάσισε η διοίκηση της ΑΤΕ να παραχωρήσει την κερδοφόρα θυγατρική της

Σε καραμπινάτο σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση του ξεπουλήματος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, καθώς χτες η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας αποφάσισε στο άψε - σβήσε την παραχώρησή της στην Εγνατία Τράπεζα, έναντι του ευτελούς τιμήματος των 17,3 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το θέμα συνδέεται κατ' αρχήν με την ίδια την πώληση της τράπεζας σε ιδιώτες στα πλαίσια της παραπέρα αποδυνάμωσης του δημόσιου τομέα των τραπεζών γενικά και της Αγροτικής Τράπεζας ειδικότερα. Ωστόσο, ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση θεωρείται και το τίμημα με το οποίο τελικά το 51% των μετοχών της τράπεζας θα περάσει στην Εγνατία (συμφερόντων εκπροσώπων του ιδιωτικού κεφαλαίου μεταξύ των οποίων και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θεοχαράκης που έκλεισε τη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας στο Βόλο). Το θράσος των εκπροσώπων της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να κάνουν λόγο για "ικανοποιητική εξέλιξη" και "ικανοποιητικό τίμημα", η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Αξίζει ν' αναφέρει κανείς ότι η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας έχει αγγίξει μέσα στο χρόνο τα 110 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την Παρασκευή που κατατέθηκαν οι προσφορές, η σχετική της αξία κινήθηκε ακόμα και γύρω στα 85 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσά που δείχνουν το κραυγαλέο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις χρηματιστηριακές τιμές και στο τίμημα εκποίησης της Τράπεζας.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας - όπως κάθε φορά που ξεπουλιέται ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας - εξέφρασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. "Η κυβέρνηση, είπε, θεωρεί θετική - ικανοποιητική εξέλιξη και ενισχύει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων", ενώ για το θέμα των τελικών αποφάσεων παρέπεμψε στη διορισμένη από τον ίδιο διοίκηση της ΑΤΕ, λέγοντας ότι "η πώληση αφορά μόνο τη διοίκηση της Αγροτικής", λες και αυτή θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την εξευτελιστική τιμή πώλησης, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μόνο όταν εξασφαλίζουν ικανοποιητικό τίμημα" και από αυτή την άποψη είπε ότι "η Εμπορική πρέπει να σταθμίσει τις προσφορές που θα γίνουν" για την πώληση της Ιονικής.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τιςμεθοδεύσεις πώλησης της Τράπεζας και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατό να μην κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός μέσω του οποίου προσφέρεται τόσο χαμηλό τίμημα σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας όταν μόλις πριν από λίγες μέρες είχαν απορριφθεί οι προσφορές για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, παρά το γεγονός ότι η σχετική "ψαλίδα" ανάμεσα στο προσφερόμενο τίμημα και τη χρηματιστηριακή τιμή ήταν πολύ μικρότερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ