Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αρχισαν τις εκπτώσεις στη... "συμφωνία"

Η συμφωνία έγινε χωρίς εμάς, λένε οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τροφίμων. Στάση, που οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ προβάλλουν ήδη ως πρόσχημα, για να μην προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών

Σκέτη κοροϊδία, συντομότερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, αποδείχτηκε η πρόσφατη "συμφωνία κυρίων" για μειώσεις τιμών, σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που διακήρυττε με περηφάνια ότι πέτυχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ. Οπως αποδεικνύεται, παρά τα ανταλλάγματα που θέλουν οι πληροφορίες να 'χει παράσχει το υπουργείο Ανάπτυξης στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μειώσουν μέχρι 10% τις τιμές σε πέντε είδη που επιβαρύνουν τον τιμάριθμο, οι τελευταίοι αρχίζουν να προβάλλουν προφάσεις και έτσι το ποσοστό αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), με την οποία οι ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζουν ότι το περίφημο 10%, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά και των βιομηχάνων τροφίμων. Οι τελευταίοι, όμως, δε φέρονται διατεθειμένοι να πορευτούν, με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με ανακοίνωσή του ουσιαστικά δήλωνε ότι η "συμφωνία κυρίων" έγινε εν αγνοία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε δεσμεύεται για την υλοποίησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω "συμφωνία" ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων παζαριών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, τα οποία - καθόλου τυχαία, όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς, αλλά ομολογούν και στελέχη του υπουργείου - ξεκίνησαν μετά την έκδοση της αγορανομικής διάταξης για γνωστοποίηση των εκπτώσεων, που παρέχουν οι βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ, πράγμα το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα έπρεπε να συνεπάγεται μείωση τιμών σε πολλά είδη. Πηγές αναφέρουν ότι η"συμφωνία" για μείωση των τιμών σε ζυμαρικά, όσπρια, αλλαντικά, ρύζι και χαρτικά, με στόχο την άμεση ελάφρυνση του τιμάριθμου, έγινε με άμεσο αντάλλαγμα την "ελαστικότερη" εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη άμεση και αυτονόητη αντίδραση του ΣΕΣΜΕ στη διάταξη αυτή ήταν αρνητική, αφού ζήτησε την ανάκλησή της, απειλώντας με αλυσιδωτές αυξήσεις σε μια σειρά είδη, ακόμα και με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα και η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 15 Οκτώβρη η ημερομηνία υποβολής των τιμοκαταλόγων χονδρικής πώλησης των ανταλλακτικών στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ δύο μήνες αργότερα μετατίθεται η ημερομηνία ισχύος της κατάργησης των ενδεικτικών τιμοκαταλόγων λιανικής πώλησης προς τα συνεργεία, δηλαδή από 1η Νοέμβρη αντί για 1η Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ