Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παλιοί και νέοι
"κονκισταδόρες"

Στην πόλη Εσπεράνθα της Ονδούρας έχει αρχίσει από καιρό μια εντυπωσιακή δίκη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν "καθίσει στο εδώλιο" τον Χριστόφορο Κολόμβο και τον δικάζουν για την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου, που πραγματοποίησε το 1492. Οι κατήγοροι - αυτόχθονες Ινδιάνοι - έχουν ως σκοπό να καταδικάσουν, στο όνομα του Γενουάτη θαλασσοπόρου, ολόκληρη την εποχή των ανακαλύψεων, που για μεν τους Ευρωπαίους θεωρείται "κοσμοϊστορική", ενώ για τους εναπομείναντες αυτόχθονες της Αμερικής θεωρείται τραγική στο έπακρο.

Για όσους έχουν μελετήσει τα γεγονότα της εποχής των "κονκισταδόρες", των Ευρωπαίων δηλαδή "εξερευνητών", είναι γνωστό ότι τα ταξίδια τους δεν είχαν ως στόχο τη γνώση νέων χωρών, αλλά την εξεύρεση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Γι' αυτό, ακριβώς, και κατέληξαν σχεδόν όλα σε ληστρικές επιδρομές και κατακτητικές εκστρατείες. Η αρχή για τη λεηλασία και την κατάκτηση του "νέου κόσμου" έγινε με το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου, το 1493. Και ολοκληρώθηκε δεκαετίες μετά από τον Πίζαρο και τον Κορτέζ, που επέρασαν την αμερικάνικη ήπειρο "διά πυρός και σιδήρου", αλλά κατατάχτηκαν και αυτοί στο πάνθεον των ..."εξερευνητών". Οταν ο επονομασθείς "Νέος Κόσμος" είχε ...εξερευνηθεί εντελώς, ολόκληρες φυλές αυτοχθόνων είχαν σφαγιαστεί, ντόπιοι πολιτισμοί, όπως των Μάγιας, είχαν εξαφανιστεί και το φυσικό περιβάλλον της Αμερικής είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, με το ξερίζωμα των δασών, προκειμένου να δημιουργηθούν σ' αυτές τις εκτάσεις απέραντες φυτείες ζαχαροκάλαμου.

Από την εποχή των ανακαλύψεων, μας χωρίζουν 500 χρόνια και - ω του θαύματος! - "κονκισταδόρες" υπάρχουν και σήμερα. Είναι οι ισχυροί του πλανήτη, που, αναζητώντας και αυτοί νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές ή και νέες αγορές, τώρα, βάζουν πόδι σε διάφορες χώρες και τις καταστούν ατύπως κτήσεις τους. Τα προσχήματα γι' αυτές τις διεισδύσεις, πολλά. Πότε η "προστασία" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πότε η "αποσόβηση" εμφυλίων συγκρούσεων (που οι ίδιες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποκινήσει), πότε η δήθεν οικονομική στήριξη κλπ. Πάντοτε, δηλαδή, προτάσσεται ένας "ευγενής" σκοπός για να καλυφθεί ο πραγματικός στόχος, που είναι η εκμετάλλευση, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, των "κατακτημένων" χωρών. Και αν τυχόν τα σχέδια των σύγχρονων "κονκισταδόρες" δεν μπορούν να ευοδωθούν εύκολα, λόγω αντιδράσεως των λαών κλπ., τότε ουδόλως αυτοί διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα του ΝΑΤΟ, όπως, λόγου χάριν, έκαναν πρόσφατα στη Γιουγκοσλαβία.

Ισως - ποιος ξέρει σε πόσα χρόνια από σήμερα; - σε κάποια πόλη του πλανήτη να στηθεί πάλι μια δίκη, όμοια με αυτήν που διεξάγεται τώρα στην Εσπεράνθα της Ονδούρα. Σ' αυτήν τη μελλοντική δίκη μπορεί να είναι κατηγορούμενος ο Μπους, ο Κλίντον, ή κάποιοι άλλοι κονκισταδόρες των ημερών μας. Και στο πρόσωπο αυτών, να θέλουν πάλι οι κατήγοροι να καταδικάσουν όλους τους κονκισταδόρες της "Νέας Τάξης", που διαρπάζουν κι αυτοί, όπως και οι παλιοί, τις χώρες που "κατακτούν", που αποδεκατίζουν λαούς, που προκαλούν τεράστιες οικολογικές καταστροφές κλπ. Τι πρακτικά αποτελέσματα, όμως, θα έχει μια ηθική καταδίκη της "Νέας Τάξης" στο μέλλον; Τώρα, που συντελούνται τα εγκλήματά της, πρέπει να ξεσηκωθούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να τα αποτρέψουμε.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ