Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση - πρόβα επεμβάσεων

Πραγματοποιείται από 17-22 Αυγούστου στην Αλβανία

Ασκηση προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιείται από τις 17 μέχρι τις 22 Αυγούστου στην Αλβανία, κοντά στην πόλη των Τιράνων. Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη" (PFP) και παίρνουν μέρος αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις από 12 χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ρωσία, Τουρκία).

Ο πραγματικός χαρακτήρας της άσκησης, η οποία θα διευθύνεται από τον διοικητή των Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, διαφαίνεται μέσα και τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, όπου αναφέρεται ότι η άσκηση "αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ, το οποίο αποφάσισε να την πραγματοποιήσει στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ προκειμένου να προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις δύο χώρες και να τονίσει τις ενέργειες για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων στην περιοχή". Ανάμεσα στα άλλα οι δυνάμεις θα ασκηθούν, όπως σημειώνεται, στις "βασικές διαδικασίες - χρήσεις ελαφρών όπλων σε ειρηνευτικές αποστολές".

Η ελληνική συμμετοχή αποτελείται από ένα λόχο αλεξιπτωτιστών, μια κινητή οδοντιατρική μονάδα, δύο ελικόπτερα, τέσσερις επιτελείς, τρία μαχητικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό "C-130", ενώ η ελληνική δύναμη που σταθμεύει στην Αλβανία, θα αναλάβει την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό της μονάδας αλεξιπτωτιστών που θα μεταβεί στη χώρα για την άσκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ