Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θα το κουρελιάσουν οι εργαζόμενοι

To έκτρωμα που φέρνει για συζήτηση η κυβέρνηση και μας γυρνάει αρκετά μα αρκετά χρόνια πίσω, θα το κουρελιάσουν οι εργαζόμενοι στην πράξη με την ενότητα της δράσης τους που είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα πράγματα είναι τόσο σαφή που καταντάει προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν καταργείται το οκτάωρο. Μάλιστα την κατάργηση αυτή την καταδικάζουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν είναι της επιρροής του ΚΚΕ ενώ πρόκληση είναι και το γεγονός ότι έρχεται για συζήτηση μέσα στον Αύγουστο που ο κόσμος λείπει σε διακοπές.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι η θεσμοθέτηση του οκτάωρου και της αργίας της Κυριακής έγινε το 1919 για να έρθει σήμερα να τα καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ψέματα και δείχνοντας απανθρωπιά:

Ψέματα ότι θα μειωθεί η ανεργία αφού η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου θα αυξήσει την ανεργία και απανθρωπιά γιατί αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως υποζύγια. Πρόκειται, είπε, για ένα ιστορικά ανώμαλο νομοσχέδιο.

Εδώ και δύο αιώνες, τόνισε, και κυρίως μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και τους αγώνες των εργαζομένων, δημιουργήθηκε ένα μίνιμουμ πλαίσιο κατακτήσεων των εργαζομένων που περιλαμβάνει τον χρόνο εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τις αποζημιώσεις, τον βασικό μισθό, τις άδειες, την αργία της Κυριακής, τις συλλογικές συμβάσεις, τον συνδικαλισμό κ. ά.

Πρώτος στόχος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, υπογράμμισε ο Μ. Κωστόπουλος, είναι το χτύπημα του συνόλου των εργασιακών σχέσεων τις οποίες χαρακτηρίζουν "παλαιωμένες" και επιχειρούν να τις αλλάξουν κοιτάζοντας αρκετά χρόνια πίσω.

Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλάει για "δυσκαμψία" στις εργασιακές σχέσεις επιδιώκοντας την ανατροπή τους και η κυβέρνηση υπακούοντας τις ανατρέπει, φωνάζει τέρμα τα κεκτημένα και επιχειρεί να μοιράσει τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία. Αναφερόμενος στη ΓΣΕΕ, τόνισε ότι δεν είναι θέμα της όποιας πλειοψηφίας της να συμφωνεί με την κατάργηση δικαιωμάτων καθώς κανένας δεν εξουσιοδοτήθηκε για επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία ότι και σήμερα ισχύουν στην πράξη τα όσα θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό δε σημαίνει ότι η ασυδοσία πρέπει να γίνει νόμος. Θα γυρίσουμε σε δουλιά από ήλιο σε ήλιο; Θα το πούμε αυτό προοδευτικό και θα βαφτίσουμε αναχρονιστικό το εφτάωρο; - αναρωτήθηκε ο Μ. Κωστόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ