Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Κάνοντας το μαύρο... άσπρο

Σαν ρυθμίσεις... εξασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων προσπάθησε να παρουσιάσει το νόμο κατάργησης του 8ωρου

Σε μια ακόμα προσπάθεια παρουσίασης του νομοσχεδίου - τερατουργήματος, κατάργησης του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων, σαν νόμου - ευεργέτημα για τους εργαζόμενους, επιδόθηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,εστιάζοντας τα πυρά του στην κριτική που άσκησε το ΚΚΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο "είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής των εξελίξεων" της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ανάγκης προσαρμογής της χώρας. Πρόσθεσε ότι κινείται στην κατεύθυνση της προσαρμογής "στα ευρωπαϊκά δεδομένα", αφού "το θέμα της εναρμόνισης είναι για μας προτεραιότητα". Πρόσθεσε επίσης ότι στο δημόσιο τομέα "υπάρχει δυσκαμψία και υπερπροστασία" των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σήμερα ευελιξία.

Επιτιθέμενος στο ΚΚΕ, και στην κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για "αναχρονιστική Αριστερά" λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης αλλά διευθέτησης του 8ωρου, προσθέτοντας πως οι όποιες ρυθμίσεις προβλέπεται να γίνονται με συλλογική διαπραγμάτευση. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ και των... εξατομικευμένων ρυθμίσεων στο μέλλον, με την προϋπόθεση, όπως είπε, να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου! Οσον αφορά τη μερική απασχόληση ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που προτιμούν αυτή την εργασιακή σχέση, άρα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τη λειτουργία τους. Σχετικά με την εφαρμογή του 35ωρου ο υπουργός υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα κινούνταν ενάντια στην αύξηση των επενδύσεων.

Οσον αφορά τον κεντρικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μάτη,για μια ακόμα φορά επιχείρησε, με βάση τα κυβερνητικά επιχειρήματα, να ερμηνεύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας... από την ανάποδη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις κατάργησης του 8ωρου, είπε ότι "το νομοσχέδιο προβλέπει ποιοτική και όχι ποσοτική αλλαγή του χρόνου εργασίας", ενώ για τη θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση των "άτυπων μορφών απασχόλησης" υποστήριξε ότι γίνονται προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων που δουλεύουν π.χ. με καθεστώς φασόν, εφόσον τους δίνεται το "μαχητό τεκμήριο" της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ως εργαζομένων με σχέση "εξαρτημένης εργασίας".

Σε δευτερεύοντα σημεία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε περισσότερο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος,κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομματισμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που επανέρχονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης,εστίασε την προσοχή του στο ότι "το νομοσχέδιο δε συμβαδίζει με τα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου", αφού υπάρχουν διατάξεις που δε συζητήθηκαν σε αυτόν. Πρόσθεσε πάντως ότι... "μάλλον γίνεται πολύς λόγος για το τίποτε μια και δε φαίνεται εφαρμόσιμο, αλλά χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς από τους εταίρους δεν είναι ικανοποιημένος με το νομοσχέδιο αυτό".

Τέλος, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ο ειδικός αγορητής του, Γ. Δημαράς,ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, σημείωσε πως σ' αυτό "δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ασφαλίζονται. Αν πρόκειται το νομοσχέδιο να επικυρώσει μια τέτοιου είδους εργασία, ας κριθεί από εμάς, αλλά και από τον ελληνικό λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ