Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκδικητική πρακτική από τη ΣΕΚΕ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τη μη επαναπρόσληψη συνδικαλιστριών από τη ΣΕΚΕ. Οργιο ασυδοσίας στις καπνοβιομηχανίες στην περιοχή

Το θέμα των επιλεκτικών προσλήψεων που εφαρμόζει η συνεταιριστική επιχείρηση ΣΕΚΕ στην Ξάνθη, στοχεύοντας ουσιαστικά να απαλλαγεί από την παρουσία συνδικαλιστριών που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καπνού στην ευρύτερη περιοχή, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας και Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μήτσος Κωστόπουλος.

Στην Ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται ότι η ΣΕΚΕ καταδίκασε στην ανεργία τέσσερις εργαζόμενες, επειδή είναι δραστήριες συνδικαλίστριες. Πιο συγκεκριμένα το εργοστάσιο της ΣΕΚΕ, που μέχρι πέρυσι λειτουργούσε στην Καβάλα και φέτος μεταφέρθηκε στην Ξάνθη, προσλήφθηκαν μόνο 50 άτομα από αυτά που εργάζονταν πριν στο εργοστάσιο της Καβάλας. "Η διοίκηση της επιχείρησης - σημειώνεται στην Ερώτηση - ασκώντας ουσιαστικά πολιτική δίωξη, τοποθέτησε πρώτες πρώτες στη λίστα, για μη πρόσληψη, τις τέσσερις συνδικαλίστριες"

Μεταξύ τους, η Α. Ραζάκου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Καπνού, η οποία έχει πολύχρονη εμπειρία στην ειδικότητά της. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "παρ' όλο που προσλήφθηκαν όλες οι άλλες εργαζόμενες με την ίδια ειδικότητα και η επιχείρηση προχώρησε στην εκπαίδευση και άλλων εργατριών, για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής, η Α. Ραζάκου δεν προσλήφθηκε. Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις της Φ. Λουλούδη,της Σ. Παντάζογλου και της Γ. Θεοδωρίδου, που είναι μέλη της διοίκησης της Καπνεργατοϋπαλληλικής Ενωσης Καβάλας. "Κοινό χαρακτηριστικό και των 4 συνδικαλιστριών - τονίζεται στην Ερώτηση - είναι το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και τώρα "τιμωρούνται"".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφερόμενοι και στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, σημειώνουν ότι "η ανεργία στο νομό Καβάλας - ειδικά ανάμεσα στις καπνεργάτριες - είναι πολύ μεγάλη". Επίσης, κατονομάζουν και μια σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες, βασιζόμενες στη μεγάλη ανεργία, καταπατούν βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα. "Συγκεκριμένα - συνεχίζει η Ερώτηση, η "Αυστραλοελληνική" πήρε όλες τις παλιές εργάτριες, αλλά σταμάτησε να καταβάλλει τριετίες. Η επιχείρηση "Μισιριάν" άφησε εκτός δουλιάς παλιές καπνεργάτριες και προσέλαβε καινούριες, ώστε να μην έχει την υποχρέωση να πληρώνει τριετίες. Η επιχείρηση "Πετρίδου" - καθυστερεί και την εξόφληση των καπνοπαραγωγών - καταστρατηγεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εξαναγκάζει τις εργάτριες να συνάπτουν ιδιωτικές - ατομικές συμφωνίες για καταβολή ημερομισθίου 5.000 δραχμών".

Τέλος, ερωτώνται οι δύο υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να σταματήσει αμέσως άμεση ή έμμεση μορφή πολιτικής δίωξης των εργαζομένων που διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, μαζί και των 4 συνδικαλιστριών που αναφέρονται πιο πάνω.
  • Να προστατεύονται τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, αλλά και τα πολιτικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Να ελεγχθεί η ασύδοτη δράση των κάθε λογής εργοδοτών.
  • Να αντιμετωπιστεί η ανεργία των καπνεργατών της Καβάλας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ