Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπρησμός κατ' εξακολούθηση

Τη γνωστή ρήση "στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί" θέλησε να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση με τη στάση της κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του θερινού Τμήματος της Βουλής. Ο λόγος γίνεται για την άρνησή της να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή επί του θέματος των πυρκαγιών. Τόσο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, όσο και οι άλλοι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όχι μόνο υπερασπίστηκαν με υπερβάλλοντα ζήλο την κυβερνητική άρνηση σύγκλησης της Ολομέλειας του Σώματος, αλλά απέρριψαν και το αίτημα που εκ νέου υπέβαλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, για συζήτηση έστω στο Θερινό Τμήμα και δε δέχτηκαν ούτε καν να γίνει μια στοιχειώδης ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο υπουργό επί του φλέγοντος θέματος των πυρκαγιών, οι οποίες την ίδια ώρα μαίνονταν γύρω από την Αθήνα.

Η στάση αυτή εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά ενόχου που δε θέλει να γίνεται κουβέντα για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Και πραγματικά, η κυβέρνηση με τη στάση της επιβεβαιώνει την ενοχή της. Είναι υπόλογη για την εμπρηστική πολιτική που ακολουθεί, είτε αφορά πράξεις της είτε παραλείψεις της. Δική της πολιτική και όχι φυσικό φαινόμενο είναι η απουσία πολιτικής για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Δικό της έργο είναι η αποδιοργάνωση του υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης με τη - χωρίς προετοιμασία - μεταφορά, μόλις πριν δύο μήνες, της αρμοδιότητας από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δικό της έργο είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές προστασίας και μέσων πυρόσβεσης. Δικό της δημιούργημα είναι το νομοσχέδιο με το οποίο δωρίζει 400.000 στρέμματα καταπατημένης γης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, αλλά και τα... μάτια, σε παλιούς και νέους επίδοξους καταπατητές και "εν δυνάμει" εμπρηστές, σε συσχετισμό με τη συνειδητή ανυπαρξία εθνικού και ιδιαίτερα δασικού κτηματολογίου.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση ευθύνεται για όλα αυτά, αναζητεί άλλοθι, στρέφει τη συζήτηση σε άλλες κατευθύνσεις και βέβαια αρνείται να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση στη Βουλή. Ρίχνει τις ευθύνες στον κακό καιρό, γιατί... φύσαγε, αλλά και στα τηλεοπτικά κανάλια, γιατί προβάλλουν τις φωτιές. Αρκεί να μη γίνεται κουβέντα για την πολιτική που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα διαμείφθηκαν στο Κοινοβούλιο. "Είμαστε εκτός κανονισμού", είπε ο πρόεδρος της Βουλής, στην Αλ. Παπαρήγα. Λες και η φωτιά και οι εμπρηστές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων, ώστε να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες. Ενώ ο ισχυρισμός του Απ. Κακλαμάνη, προφανώς μεταφέροντας την άποψη της κυβέρνησης, ότι τυχόν έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας θα προκαλούσε ανησυχία, ακούγεται περισσότερο σαν φάρσα.

Οι παιδαριώδεις δικαιολογίες που προβλήθηκαν από τους αρμόδιους για να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να συζητηθεί το θέμα, είναι ενδεικτικές της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας, αλλά και της γύμνιας που διακρίνει την πολιτική τους. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι για τους εμπρησμούς. Αυτοί είναι σε τελική ανάλυση που διαπράττουν εμπρησμούς κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ