Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταστροφικές συνταγές

Τα εύσημα απέσπασε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Σημίτη από το ΔΝΤ, αυτόν τον υπερφιλελεύθερο οικονομικό οργανισμό, τη Μέκκα της "οικονομικής ορθοδοξίας" του κεφαλαίου, για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Καλά πάτε, λένε οι επαϊοντες περί τα οικονομικά, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Θετικό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά, ρε παιδιά, πρέπει να είστε λίγο πιο τολμηροί με τη δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική. Αν θέλετε να πιάσετε το στόχο του πληθωρισμού, κόψτε δαπάνες και όχι... γενναιοδωρίες με τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι φοβεροί και τρομεροί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου τα λένε αυτά, όταν ακριβώς τις ημέρες αυτές στα κυριότερα οικονομικά κέντρα του καπιταλισμού σοβεί η οικονομική κρίση και όταν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας διαδέχονται η μία την άλλη. Και αν προσέξουμε, η κρίση έχει πλήξει τις χώρες εκείνες της ΝΑ Ασίας, οι οποίες έχουν ακολουθήσει με μεγαλύτερη συνέπεια και πίστη τα θέσφατα της "οικονομικής ορθοδοξίας". Εχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως την οικονομία τους, έχουν καθηλώσει τους μισθούς, έχουν περιορίσει στο έπακρο τις κοινωνικές δαπάνες, έχουν δημιουργήσει δηλαδή τις προϋποθέσεις, για να εκδηλωθούν οικονομικές κρίσεις. Οι οποίες, στις ημέρες μας, πλήττουν τόσο τη ΝΑ Ασία και την Ιαπωνία, ενώ τα σημάδια τους γίνονται αισθητά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ας το καταλάβουν, επιτέλους. Οι συνταγές του ΔΝΤ είναι αυτές που οδηγούν από τον πιο σύντομο δρόμο στην καπιταλιστική κρίση, ένα φαινόμενο βέβαια ενδογενές των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ