Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τίμησαν τη μνήμη διακοσίων χιλιάδων θυμάτων

ΤΟΚΙΟ.-

Εκκληση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων σ' όλον τον κόσμο απηύθυναν χθες δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χιροσίμα με την αφορμή της 53ης επετείου από την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας στην πόλη.

Περισσότερα από 50.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της Ειρήνης και στις 08.15 - τη στιγμή που εξερράγη η βόμβα - ετήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 200.000 θυμάτων της ατομικής έκρηξης. Οι οργανωτές της εκδήλωσης απελευθέρωσαν στον ουρανό της Χιροσίμα 1.500 περιστέρια σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Τακάσι Χιραόκα κάλεσε στην ομιλία του τους ηγέτες όλου του κόσμου "να μην εστιάζουν την προσοχή τους στα στενά εθνικά συμφέροντα, αλλά να βάζουν πάνω απ' όλα το μέλλον της ανθρωπότητας".

"Ολες οι χώρες πρέπει να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για την υπογραφή μιας συνθήκης για τη μη χρήση των πυρηνικών όπλων ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους εξάλειψης των όπλων αυτών", τόνισε ο δήμαρχος.

Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση του πάρκου της Ειρήνης ήταν και οι πρεσβευτές της Ινδίας και του Πακιστάν - δύο χωρών που πραγματοποίησαν πρόσφατα σειρά υπόγειων πυρηνικών δοκιμών. Ο νέος πρωθυπουργός της ΙαπωνίαςΚέιζο Ομπούτσι κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν "να σταματήσουν αμέσως τις πυρηνικές δοκιμές και να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών εκρήξεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ