Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΟΥΤΕΣ
Επίκαιρα τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης

Στο μικρό χωριό της Γκιώνας, στις Καρούτες Φωκίδας, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Αυγούστου, εκδήλωση μνήμης και τιμής, της μεγάλης νίκης του ΕΛΑΣ απέναντι στα στρατεύματα κατοχής. Εκεί, στις 5 Αυγούστου του 1944, ο ΕΛΑΣ, με τις ελάχιστες δυνάμεις του, συνέτριψε μια διλοχία κατακτητών. Εκεί, ο ΕΛΑΣ έγραψε μία από τις χρυσές σελίδες της Εθνικής Αντίστασης.

Ετσι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας και με τη συμμετοχή των Κεντρικών Γραφείων, την περασμένη Κυριακή τιμήθηκε η 54η επέτειος της μάχης στις Καρούτες. Στη μάχη αυτή, από το γερμανικό τάγμα - που αριθμούσε 320 άντρες - μόνο τέσσερις κατάφεραν να ξεφύγουν, 105 αιχμαλωτίστηκαν και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Από τις κατά πολύ λιγότερες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, 39 σκοτώθηκαν.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της Αμφισσας, Γρ. Σιδηρόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι οι στόχοι της Εθνικής Αντίστασης και τα ιδανικά του εθνικού - απελευθερωτικού αγώνα, παραμένουν επίκαιρα και στις σημερινές πολιτικές συνθήκες, όπως και ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για καθολική ηθική και υλική αποκατάσταση για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Γίνονται, μάλιστα, ακόμη πιο επίκαιρα, συνέχισε, τη στιγμή που σε λίγους μήνες δίνεται η μάχη των δημοτικών εκλογών, αφού πρέπει να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που θα αντιταχθούν στην κυβερνητική πολιτική.

Στη συγκέντρωση αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του Πέτρου Κονδυλάκη,μόνιμου αξιωματικού, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη της Αμφισσας στις Καρούτες, ως διοικητής του 5ου λόχου του 2/34 συντάγματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Αμφισσας, καθώς και απλοί πολίτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ