Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εκδήλωση στον Κοσμά Κυνουρίας

Στις 27 Ιούλη το 1943, έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες του ΕΛΑΣ. Μία από τις μάχες που δείχνουν ότι η δύναμη της θέλησης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μπορεί να νικήσει - όπως και νίκησε - τους πάνοπλους φασίστες κατακτητές. Στις 27 Ιούλη 1943, έγινε η μάχη στον Κοσμά Κυνουρίας.

Τη μεγάλη αυτή νίκη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ τίμησαν, σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 2 Αυγούστου,οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και δεκάδες νέοι - μέλη της ΚΝΕ, που με σεβασμό στην ιστορία, έδωσαν τρανό "παρών".

Στη μάχη αυτή μόλις 32 αντάρτες, με επικεφαλής τους Κ. Απαλλοδήμα και Γ. Σαρρή,κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά μια πανίσχυρη ιταλική φάλαγγα 120 αντρών. Από τους Ιταλούς, οι 38 σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της περιοχής, στρατηγός Φεστούτσιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Αθήνας, οι παλαίμαχοι κομμουνιστές του Κοσμά, αντιπροσωπεία των Αρκάδων κομμουνιστών της Αθήνας, καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ