Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΝΙΝΑ
Τόπος ιστορικής μνήμης

Τους νεκρούς αγωνιστές του αγώνα της περιόδου 1941 - 1949, καθώς και του Αλβανικού Μετώπου, του χωριού Κουνινά, τίμησαν με μια σεμνή και λιτή τελετή οι αγωνιστές εκείνης της περιόδου, αλλά και αρκετοί νέοι άνθρωποι, που παρευρέθηκαν, με όρεξη να μάθουν. Το θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο έγινε στον κοινό τάφο των 95 αγωνιστών που έπεσαν νεκροί, θέλοντας να δουν την πατρίδα τους πραγματικά ελεύθερη, στο χωριό Κουνινά, στις 26 Ιούλη.Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών και Αναπήρων Θυμάτων και τη σύμπραξη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αιγίου.

Το χωριό αυτό, που στην είσοδό του στέκει υπερήφανο το έμβλημα του αφοπλισμού και το περιστέρι της ειρήνης, αποτελεί σύμβολο θυσίας και αντίστασης του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Πατρών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου, Νίκος Θεοφιλάτος,ο οποίος τόνισε: "Ηρθαμε εδώ και θα ερχόμαστε κάθε χρόνο, γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει στο μουσείο την ένδοξη Εθνική μας Αντίσταση και να ξεχαστεί η θυσία των ηρώων αγωνιστών της, που έδωσαν αφειδώλευτα ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, για τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία του λαού, για το σοσιαλισμό". Η συγκίνηση όλων όσοι παρευρίσκονταν ήταν μεγάλη.

Στη συνέχεια ο Ν. Θεοφιλάτος τόνισε: "Για να δικαιωθεί ο αγώνας του ΕΑΜ κατά την κατοχή και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά τον Εμφύλιο, πρέπει να δώσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών, που δεν αφορά μόνο κάποια ειδικά προβλήματα, αλλά αντίθετα τη γενικότερη κατάσταση της χώρας μας".

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, όπου πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, φορέων, αλλά και απλών πολιτών, τίμησαν μ' ένα στεφάνι ή λίγα λουλούδια τους νεκρούς της Εθνικής μας Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ