Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακόπτονται έργα, απολύονται εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τα προγράμματα δράσης των Εφορειών, που πανηγυρικά εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΠΟ, οδηγούνται πριν ακόμη αρχίσει η εφαρμογή τους σε ματαίωση.

Αντίθετα, σε πλήρη δράση βρίσκεται η πολιτική διακοπής των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, καθώς και των ωρομισθίων στις αρχαιότητες και η παράδοση των μνημείων στους εργολάβους. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης και οι εκτελεστές της κατευθυντήριας αυτής γραμμής ισχυρίζονται ότι τα έργα με τις εργολαβίες γίνονται πιο γρήγορα, αδιαφορώντας φυσικά για την ποιότητα και το μεγάλο κόστος των εργασιών, όταν αυτές εκτελούνται από τους εργολάβους.

Τις επόμενες μέρες, μετά την απόφαση του προϊσταμένου της 9ης EBA Χαρ. Μπακιρτζή και, φυσικά, του Ευάγγ. Βενιζέλου, σταματούν οι εργασίες αναστήλωσης της Ροτόντας,με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποιες άλλες Εφορείες, όπου οι προϊστάμενοι "ανθίστανται", ξεπερνιέται το πρόβλημα και παραμένουν όλοι οι έκτακτοι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου οι συμβάσεις ανανεώθηκαν για ένα χρόνο. Η σταδιακή μείωση του προσωπικού συνεχίζεται και στα άλλα μνημεία της πόλης. Ηδη, οι συμβασιούχοι στο Επταπύργιο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Αχειροποίητο, στην Αγ. Σοφία και σε άλλα μνημεία, όπου διεξάγονται ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες, έχουν ειδοποιηθεί ότι σταματάνε τη δουλιά στο τέλος του χρόνου.

Σχετικά με την απόφαση να διακοπούν άμεσα οι εργασίες στη Ροτόντα, ίσως να οφείλεται στο ότι ο υπουργός Πολιτισμού θέλει να παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα, μέχρις ότου η μητρόπολη μπορέσει να ρυθμίσει το ζήτημα με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί.

Με ανακοίνωση της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ, να δώσουν άμεσα λύσεις, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών και τη συνεχή εργασία των εργαζομένων σ' αυτές.Ειδικά για τη Ροτόντα, να συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς και η κατοχύρωσή της σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως έχει ανακηρυχτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να επιλυθεί το πρόβλημα μετακίνησης εργαζομένων σε έργα για μνημεία (2022-04-21 00:00:00.0)
Οι καταστροφές έχουν αιτία (2006-04-04 00:00:00.0)
Πρόληψη στο παραπέντε (1997-10-31 00:00:00.0)
Στάση για απολύσεις εργαζομένων (1997-04-18 00:00:00.0)
Οι περιπέτειες του ανύπαρκτου "Αρχείου Μνημείων" (1996-02-11 00:00:00.0)
Με το "έτσι θέλω" εκκλησία (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ