Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέρες δόξας του εργασιακού μεσαίωνα

Οργιάζει σ' όλη τη χώρα η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, με θύματα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Εργαζόμενοι πέφτουν λιπόθυμοι από την εντατικοποίηση. Αλλοδαποί πετιούνται ακόμα και στις πισίνες, για να μην γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια ελέγχων για "μαύρη" εργασία. Συνδικαλιστές διώκονται. Απλήρωτη εργασία, καταπάτηση κάθε δικαιώματος... Ολα αυτά συμβαίνουν, όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην Ελλάδα, στις τουριστικές επιχειρήσεις, εκεί όπου ο εργασιακός μεσαίωνας γνωρίζει μέρες δόξας.

Τα παρακάτω στοιχεία το επιβεβαιώνουν περίτρανα και είναι όλα όσα έρχεται να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Η ασυδοσία καλά κρατεί στη Ζάκυνθο

Εξι χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο "μετράει" το νησί. Επιπλέον, 4.000 αλλοδαπούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων απευθύνεται στον κλάδο για αναζήτηση δουλιάς. Η έναρξη της σεζόν έκανε καθαρό το τι θα επακολουθούσε, αφού πολλοί εργοδότες αρνήθηκαν, αν και είναι υποχρεωμένοι, να επαναπροσλάβουν τους εποχιακά εργαζόμενους. Ο λόγος; Προτιμούν νέους έως 30 χρονών το πολύ, ενώ για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες ακόμα κι αυτοί είναι μεγάλοι!

Ασυναγώνιστο στις μεθόδους... τρομοκράτησης των εργαζομένων παραμένει το ξενοδοχείο "ΠΑΡΚ".Μέθοδοι, που φτάνουν στην παρανομία, όπως η πρόσφατη απόλυση της γεν. γραμματέα του κλαδικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και το θράσος, αφού μετά την απόλυση ακολούθησε και μήνυση του ξενοδοχείου εναντίον της προέδρου του σωματείου για συκοφαντική δυσφήμιση! Η μήνυση στηρίχτηκε σε ανακοίνωση, με την οποία το σωματείο κατήγγειλε την απόλυση της συνδικαλίστριας!

Προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, ομαδικές απολύσεις και αντικατάσταση του προσωπικού ανά ενάμιση μήνα, ψευδή στοιχεία για τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, που αναγράφονται στις καταστάσεις εργασίας και στο βιβλίο του ΙΚΑ! Ολα αυτά σε ένα μόνο ξενοδοχείο, στο "ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ".

Τον εκτοπισμό τους από τα ξενοδοχεία ζουν οι επαγγελματίες του κλάδου και στη Ζάκυνθο, αφού οι εργοδότες κρίνουν ότι κοστίζουν πολύ και τους αντικαθιστούν με αλλοδαπούς ή με μαθητές. Αυτό ακριβώς συνέβη στα ξενοδοχεία "ΠΛΑΓΟΣ" και "ΚΑΡΑΒΕΛ" που προσέλαβαν μαθητές, στους οποίους ανέθεσαν τη δουλιά επαγγελματιών.

Μεγάλη έκταση έχουν πάρει και στη Ζάκυνθο τα λεγόμενα "πακέτα" συμφωνιών. Αρχικά η συμφωνία "πακέτο" αφορούσε μόνο τα ένσημα που θα επικολλούνταν, ανεξάρτητα από τις μέρες εργασίας. Φέτος τα "πακέτα" επεκτάθηκαν και στις αμοιβές, καταργώντας τις συμβάσεις εργασίας. Στο τουριστικό συγκρότημα "ΜΙΣΣΙΔΗΣ",που απασχολεί 200 εργαζόμενους, κλείνονται τέτοιες "συμφωνίες" που καθορίζουν το μισθό στις 170.000 δραχμές, ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος εργαστεί υπερωριακά ή Κυριακές!

Σοβαρά κρούσματα αυθαιρεσίας στην Κέρκυρα

"Δρα - μα - τι - κή"!Αυτή ήταν η απάντηση που πήραμε από συνδικαλιστές, όταν ρωτήσαμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν φέτος οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Εργαζόμενοι, που αισίως φέτος ξεπέρασαν τις 15.000, το 80% των οποίων απασχολείται σε μεγάλες μονάδες.

Η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και στην Κέρκυρα φάνηκε ότι αυτή δε θα είναι μια καλή σεζόν για τους εργαζόμενους από την έναρξή της. Πρόβλημα πρώτο, οι επαναπροσλήψεις. Η καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί από τη σύμβαση για τις επαναπροσλήψεις, η 25η Μάη, δεν τηρήθηκε, ενώ εκτός ξενοδοχείων έμεινε ένα 3 έως 5% των εργαζομένων που έκαναν αίτηση επαναπρόσληψης. Γεγονός, που συντέλεσε στην παραπέρα αύξηση της ανεργίας, που κάθε χρόνο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η "μαύρη" εργασία. Ηταν σε επιχείρηση του νησιού, που πετάχτηκε με τη βία αλλοδαπός στην πισίνα για να μην τον ανακαλύψει κλιμάκιο του ΙΚΑ που πραγματοποιούσε έλεγχο.

Κάθε χρόνο, αυξάνονται τα κρούσματα καταβολής των δεδουλευμένων της μιας χρονιάς την επόμενη! Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία από το "ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ".Σήμερα πολλές μεγάλες μονάδες ακολουθούν το παράδειγμά του. Συγκεκριμένα, δεδουλευμένα της περσινής χρονιάς οφείλουν φέτος τα ξενοδοχεία "ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΚΟΛΦ","ΕΥΑ ΠΑΛΛΑΣ","ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ","ΡΙΤΖΕΝΣΙ","ΕΡΜΟΝΕΣ", στο οποίο μάλιστα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρα χωρίς υπερωρίες και ρεπό!

Η μη καταβολή δεδουλευμένων έχει γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Κατά την απεργία στις 23 Ιούλη - στην οποία ήταν αυξημένη η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων - έγινε και πάλι καταγγελία στο νομάρχη, η ΝΑΣ θέτει συνεχώς το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κανείς όμως δεν παρεμβαίνει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη όξυνση της τρομοκρατίας κρούει το σωματείο, το οποίο για πρώτη φέτος σε μέρα της απεργίας εμποδίστηκε να μπει σε ξενοδοχείο, στο "ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ" του γνωστού για τις αντεργατικές του επιδόσεις Δασκαλαντωνάκη. Στο ίδιο ξενοδοχείο, η εντατικοποίηση πάει σύννεφο. Οι καμαριέρες, για παράδειγμα, υποχρεώνονται να καθαρίζουν 30 δωμάτια η κάθε μία.

Πρόβλημα εντατικοποίησης παρατηρείται και στο "Διβάνι Παλλάς", εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού. Εδώ, από 10 δωμάτια που καθάριζε κάθε καμαριέρα, τώρα καθαρίζει 20 και 25, ενώ ο σερβιτόρος και ο βοηθός του ετοιμάζουν αντί για 30, που θα έπρεπε, 100 κουβέρ! Και ο κατάλογος με την τρομοκρατία, τη μη έγκαιρη καταβολή μισθών, τα "πακέτα" ενσήμων, τη δίωξη συνδικαλιστών κ.ά. συνεχίζεται με τα ξενοδοχεία "ΓΛΥΦΑΔΑ","ΡΟΔΑ ΜΠΙΤΣ","ΑΪΓΟΡΔΙ","ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ","ΛΑ ΠΛΑΖΑ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το υπουργείο τους παραπέμπει στα δικαστήρια (2011-04-15 00:00:00.0)
Συντονισμένες παρεμβάσεις σήμερα (2010-05-15 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν την εκ περιτροπής εργασία (2009-05-26 00:00:00.0)
Μέρος 5ο (1998-11-08 00:00:00.0)
Η πιο δύσκολη σεζόν για τους εργαζόμενους (1997-12-14 00:00:00.0)
Ρεκόρ... αντεργατικότητας (1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ